e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Εψάλη σήμερα η αναμνηστική Ακολουθία για τη Σεισμοπυρκαγιά του 1953




Κατά την συνήθεια που επικρατεί στην εκκλησιαστική ζωή του νησιού μας την τελευταία 35ετία, εψάλη σήμερα στους ναούς της Ζακύνθου αναμνηστική ειδική Ακολουθία για τους Σεισμούς, που συντάραξαν το νησί μας τον Αύγουστο του 1953, αφανίζοντας την πόλη μας από προσώπου γης. 

Στο Μπανάτο, η Ανάμνηση τελέστηκε στον ναό της Παναγούλας, όπου έγινε σήμερα η Ευχαριστιακή Σύναξη, με τη συμμετοχή ικανού εκκλησιάσματος. Αφού ο Εφημέριος εξήγησε και διεκτραγώδησε τα της αποφράδος επετείου, μόλις άρχισε η Δέηση, ακούγονταν πένθιμες κωδωνοκρουσίες, προκαλώντας ρίγος σε όλους! Ήταν η στιγμή κατά την οποίαν ο καθένας καλείτο να μνησθεί των προσφιλών προσώπων που χάθηκαν ή και της ίδιας της Ζακύνθου, η οποία τότε απώλεσε το σημαντικότερο ίσως κομμάτι του ιδιάζοντος πολιτισμού της, δυστυχώς ανεπανόρθωτα... 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περί των Σεισμών Ακολουθία εποιήθη από τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια, κατά τα πρώτα έτη της αρχιερατείας εν Ζακύνθω Χρυσοστόμου Β΄ του Συνετού, συμπεριελήφθη στον ογκώδη Τόμο Ζακύνθου Εορτοδρόμιον (έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, 1998), περιεβλήθη μάλιστα την έγκριση της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
  



Δεν υπάρχουν σχόλια: