e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ο Κερκυραίος π. Δημήτριος Κοσκινάς, συλλειτουργός στην Ευχαριστιακή Σύναξη για τον Πρωτόκλητο Ανδρέα

 Ναός Παναγίας της Φανερωμένης Μπανάτου, πρωί Κυριακής, 30ής Νοεμβρίου 2014 
Με ευφρόσυνα αισθήματα, σήμερα στον Ναό της Φανερωμένης μας, εδώ στο Μπανάτο, είχαμε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε τον Κερκυραίο Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Κοσκινά, Εφημέριο των Ι. Ναών Αγίων Ελευθερίου - Αγίας Άννης και Παναγίας της Μανδρακίνας πόλεως Κερκύρας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί και δη στην Ενορία μας, για να συμμετάσχει απόψε το βράδυ, ώρα 7, ως ομιλητής στην περί του Αγίου Σπυρίδωνος Δ4 Σύναξη του Κέντρου Λόγου "Αληθώς", ενώ το Κουαρτέτο Χαλκίνων Πνευστών, αποτελούμενο από τέσσερις νέους Μουσικούς της Κέρκυρας, θα τον πλαισιώσουν μουσικά!

Έτσι, όλοι σήμερα το πρωί, ο ιερέας και οι νέοι από την Κέρκυρα, εκκλησιάστηκαν στον Ναό μας! Ο π. Δημήτριος προέστη μάλιστα της Ευχαριστιακής Συνάξεως, μαζί με τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια και τον Διάκονο Δημήτριο Αποστολόπουλο

Έψαλαν κατά το ζακύνθιο ύφος της εκκλησιαστικής μουσικής οι Ψάλτες του Μπανάτου κ.κ. Δημήτρης Κάνδηλας και Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, οι οποίοι θέλησαν, με τον τρόπο αυτόν, να γνωρίσουν στους φιλοξενουμένους μας την εγχώρια ψαλτική, συγγενική πάντως με την ανάλογη της Κέρκυρας. 

Προσφωνώντας τον π. Δημήτριο ο π. Παναγιώτης καλωσόρισε τον φίλο και αδελφό από τα σπουδαστικά και φοιτητικά χρόνια, επισημαίνοντας ότι κατά τις δεκαετίες που διέρρευσαν η φιλία τους κατέστη βαθεία και αδιατάρακτη. Δώρισε μάλιστα στον επισκέπτη του έναν επιστήθιο σταυρό, ακριβές αντίγραφο παλαιού σταυρού προΕφημερίου του Μπανάτου, το πρωτότυπο του οποίου σώζεται στο Σκευοφυλάκιο του Ναού της Παναγούλας μας. Εξάλλου, στους Κερκυραίους Μουσικούς, οι οποίοι παρίσταντο, προσέφερε βιβλία και τοπικά γλυκίσματα!

Αμέσως μετά, παίρνοντας τον λόγο ο π. Δημήτριος, ευχαρίστησε τον π. Παναγιώτη για όλα και στη συνέχεια έκανε εκτενή εποικοδομητική αναφορά στην κλήση του απλοϊκού ψαρά Ανδρέα, ο οποίος, αφήνοντας κατά μέρος τα δίχτυα του επαγγέλματός του, ακολούθησε τον Κύριο Ιησού, τον Μεσσία και Λυτρωτή του Ανθρώπου και ανήλθε στην περιωπή του Πρωτοκλήτου Αποστόλου και εξαίρετου Αλιέως διά Χριστόν

Οι ενορίτες μας, ενθυμούμενοι τον π. Δημήτριο και από μια παλαιότερη επίσκεψή του στο Μπανάτο, στις 5 Απριλίου 2008 (δείτε σχετικό δημοσίευμα ΕΔΩ), τον περιέβαλαν με θερμά αισθήματα και αγκαλιές. 

Μετά το πέρας της Συλλειτουργίας, ακολούθησε μικρή δεξίωση με καφέ και διάφορα γλυκίσματα στο πατρικό σπίτι του Εφημερίου, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον Ναό της Φανερωμένης, κατά την διάρκεια του οποίου οι Ψάλτες μας έψαλαν και άλλα τροπάρια στα "ζακυνθινά", ενώ ο π. Δημήτριος έψαλε ορισμένα ανάλογα στα "κερκυραϊκά"! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: