e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Με κάθε επισημότητα ο Εσπερινός στην αποκατεστημένη ιστορική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου

Εσπέρας 23ης Απριλίου 2015 
Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης | ecclesia.gr


















































Παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσοστόμου. Παρέστησαν επίσης οι Μητροπολίτες Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Αρχιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Διευθυντής της ΜΚΟ Αποστολή κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων.

Μετά τον Εσπερινό ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Ιεράρχες για την παρουσία τους. Ο Μητροπολίτης Κιτίου ευχαρίστησε τον Πατριάρχη και του ζήτησε "να προσεύχεται, ώστε να πέσουν επιτέλους τα τοίχοι που χωρίζουν την Κύπρο". 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο μουσική εκδήλωση με τον Omar Khairat και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι κυκλοτερής οκτάστηλος, εφάμιλλος του Ναού του Αγίου Βιταλίου της Ραβέννα, περιβαλλόμενος από αρχαίο τείχος σε απόσταση μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί. Το 1998 το ελληνικό κράτος ανέλαβε την ανέγερση νέου τείχους για να διασωθούν τα αρχαία τμήματά του, με δύο εισόδους, την κεντρική προς το Ηγουμενείο και την είσοδο προς το ελληνικό κοιμητήριο, το οποίο μαρτυρεί και διασώζει ένδοξες μνήμες του αιγυπτιώτη ελληνισμού. 

Είναι μια ροτόντα με διάμετρο 27μέτρων στη βάση και 13 στο θόλο, ενώ το συνολικό της ύψος είναι 22μ. Χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα πάνω στα ερείπια μιας προγενέστερης εκκλησίας. Οι τοιχογραφίες έχουν φιλοτεχνηθεί από τον διάσημο Έλληνα ζωγράφο Παρθένη. Η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που υπήρχε καταστράφηκε από πυρκαγιά, καθώς και τα ξύλινα πατώματα του Πύργου. 

Στις αρχές του 20ου μ.Χ. ο Ρωμαϊκός Πύργος αναστηλώθηκε και προστέθηκαν όροφοι και στη συνέχεια η επιβλητική Ροτόντα κτίστηκε πάνω από τον αναπαλαιωμένο πύργο. Το έργο αυτό έχει υλοποιηθεί, με την προσωπική φροντίδα και τις προσπάθειές της Α.Θ. Μακαριώτης Του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β'. Η χρηματοδότηση του σχεδιασμού έγινε από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η χρηματοδότηση της διαδικασίας του διαγωνισμού και η κατασκευή ήταν από ευεργέτες του ιδιωτικού τομέα (η κυρία και ο κύριος Μαρτίνος). Ο επιβλέπων για τις εργασίες αρχιτέκτων είναι ο Mohamend Αουάντ και ο ανάδοχος είναι η τεχνική εταιρία «The Arab Contractor». 

Σημαντικό είναι το ελληνικό στοιχείο σε όλη την Αίγυπτο. Οι Ελληνορθόδοξες εκκλησίες ήταν ανέκαθεν οι ζωτικότεροι χώροι συνάθροισης στις μεγάλες χριστιανικές γιορτές, στις εθνικές επετείους και σε όλες τις κοινωνικές και οικογενειακές τελετές της Ελληνικής Παροικίας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι την ημέρα που η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Γεωργίου πολλοί επισκέπτες φθάνουν από νωρίς στο ναό, για να προσκυνήσουν και να ευχαριστήσουν τον Άγιο. Αξιοσημείωτο, εξάλλου, το γεγονός ότι ακόμη και μουσουλμάνοι έρχονται καθημερινά στο ναό για να τιμήσουν τον Άγιο.

Το Μοναστήρι χρονολογείται από τον 12ο αιώνα μ.Χ. Ο ναός ανοικοδομήθηκε το 1909 από τον Πατριάρχη Φώτιο. Η κλίμακα και οι στοές ανοικοδομήθηκαν το 1948 από τον Πατριάρχη Χριστόφορο Β’. Αριστερά από τον ιερό ναό απλώνεται το παλαιότερο και μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Αιγύπτου. Για την Ελληνική και μάλιστα και την Κοπτική Παροικία, ο Άγιος Γεώργιος ήταν πάντα ο συγκινητικό και αγαπημένος τόπος προσκυνήματος, κυρίως με την εορτή του Αγίου στις 23 Απριλίου, όπου από την παραμονή χιλιάδες προσκυνητές έφθαναν από όλα τα σημεία της Αιγύπτου, για να προσκυνήσουν ευλαβικά μπροστά στην εικόνα του Αγίου Γεωργίου (Mari Gerges).

Όπως δε κάθε Μεγάλη Παρασκευή που γινόταν ολοήμερη παραμονή των οικογενειών με λειτουργίες, λουλούδια και συγκεντρώσεις γύρω από τα μνήματα και τον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κέντρο του Κοιμητηρίου, που πάντα έμενε ανοικτός για τους προσκυνητές του νεκροταφείου που απλώνεται ολόγυρα με πολλά παμπάλαια μεν, αλλά υπέροχα και αριστουργηματικά μνήματα. Στις κατακόμβες της Μονής του Αγίου Γεωργίου (μουσείο) λειτουργεί ακόμη το παρεκκλήσι των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: