e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Να κατανικάμε δυναμικά και με πίστη κάθε αντιξοότητα της ζωής

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΙΖ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
14ης Φεβρουαρίου 2016
(Ματθ. ιε΄ 21-28)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Άκρως συγκινητική και συγκλονιστική είναι η αγάπη της Χαναναίας για την βασανισμένη κόρη της, η οποία εταλαιπωρείτο από φοβερό δαιμόνιο. Μια μητέρα ειδωλολάτρισσα, που όμως δεν παύει να είναι άνθρωπος και να διαθέτει πλούσιο ψυχικό κόσμο και βαθιά συναισθήματα αγάπης για τα παιδιά τους, όπως άλλωστε κάθε μητέρα οποιασδήποτε φυλής, γλώσσας, πολιτισμού και εποχής. Η Χαναναία με το παράδειγμά της και την βαθιά ταπείνωσή της διδάσκει τις Χριστιανές μητέρες όλων των αιώνων και τους δίνει μέγιστα μαθήματα ζωής. Μέσω αυτής τονίζεται η αγάπη του γονιού προς το παιδί, η οποία περνάει μέσα από την Αγάπη προς το Χριστό.

Δείχνει τον δρόμο σε κάθε ενάρετο και ευσεβή γονιό, για να δώσει στα παιδιά του αγάπη που θα τα εμπνέει, θα τα εξυψώνει και θα τα καθοδηγεί στην Αρετή. Και αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, γιατί δυστυχώς καθημερινά είμαστε μάρτυρες πολλών λυπηρών περιστατικών. Κάποιες μητέρες -λίγες ευτυχώς- εγκαταλείπουν τα παιδιά τους άστοργα και αδιαφορούν γι’ αυτά. Άλλες πάλι τα αγαπούν τόσο αρρωστημένα και παθολογικά, που τα κακομαθαίνουν και τα οδηγούν στον όλεθρο. Φροντίζουν μόνο να τους παρέχουν υλικά αγαθά, αδιαφορώντας για τις ανάγκες της αθάνατης ψυχής τους.

Η Χριστιανή Μητέρα πρέπει να διακατέχεται από αγάπη, επιείκεια και μέριμνα για την ψυχική υγεία του παιδιού της. Να μην κολακεύει τις αδυναμίες του, αντίθετα, να το διδάσκει σωστά, ώστε να γίνει ακραίος άνθρωπος. Η Χαναναία, ανεπηρέαστη από τις δυσκολίες, με ακλόνητη πίστη για τον Σωτήρα έστω κι αν δεν την είχε και η ίδια συνειδητοποιήσει, γονάτισε μπροστά του, ταπεινώθηκε, ικέτευσε, του ζήτησε το άπειρο έλεος του. 

Και η θερμή πίστη της επιβραβεύτηκε! Πέτυχε αυτό που ήθελε και η κόρη της ελευθερώθηκε από τα δεσμά του κακού. Αυτό οφείλουμε να το έχουμε μέγιστο παράδειγμα δίδαγμα ζωής.

«Κρούετε και ανοιγήσεται υμίν», λέει ο Κύριος μας. Κανένας άνθρωπος που θα του ζητήσει κάτι με ειλικρίνεια, επιμονή, βαθιά πίστη και ταπεινότητα δεν θα απογοητευτεί. Το αίτημά του θα εισακουσθεί από τον Θεό, οπότε αυτός κρίνει ότι είναι η στιγμή. Γι’ αυτό δεν πρέπει να βαρυγκωμούμε και να απογοητευόμαστε, αλλά να κατανικάμε δυναμικά και με πίστη κάθε αντιξοότητα της ζωής. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: