e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

Το παρασκήνιο στην Πανορθόδοξη Σύνοδο στην Κρήτη

Τα μυστικά της ...τέντας, στο Κολυμπάρι - Ο φυλακισμένος Αρχιεπίσκοπος

«Φυλακιστήκατε και υπομείνατε. Σας ευχαριστούμε που μείνατε πιστός στην Ορθοδοξία. Σας ευχαριστούμε που μείνατε πιστός στην κανονικότητα», δήλωσε εκ μέρους όλων των Ορθοδόξων Προκαθημένων ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Ιωάννη της αυτονόμου Εκκλησίας των Σκοπίων του Πατριαρχείου Σερβίας. Μέσα σε έντονη συγκινησιακή ατμόσφαιρα καταχειροκροτούμενος ο  κ. Ιωάννης παρουσίασε όλη την κατάσταση που κυριαρχεί στη χώρα του. Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος άλλοτε Μητροπολίτης της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος από το Πατριαρχείο Σερβίας γεγονός που τον στοχοποίησε από τις αρχές των Σκοπίων. Η κυβέρνηση και ο σχισματικός Αρχιεπίσκοπος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας κ. Στέφανος άρχισε να προκαλεί τεράστια προβλήματα στον κ. Ιωάννη ο οποίος φυλακίστηκε και παρέμεινε για πολλούς μήνες στις φυλακές της γειτονικής χώρας διότι προσπάθησε να επιλύσει το πρόβλημα. Και σήμερα ήταν αυτός που στήριξε το κείμενο για τις Αυτόνομες Εκκλησίες ζητώντας να μην υπάρξουν αλλαγές ή προσθήκες διότι όπως σημείωσε αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα που υπάρχουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ της Εκκλησίας των Σκοπίων και του Πατριαρχείου Σερβίας υπήρχαν προβλήματα από την δεκαετία του '40, εντάθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '50 και το 1967 τα Σκόπια αυτοανακηρύχθηκαν αυτοκέφαλη εκκλησία. Ο κ. Ιωάννης ως ιεράρχης αυτής της Εκκλησίας αντιλήφθηκε τα προβλήματα αντικανονικότητας και καταστρατήγησης των Ιερών Κανόνων και εντάχθηκε μαζί με άλλους κληρικούς στο Πατριαρχείο Σερβίας και το 2005 εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος γεγονός που προκάλεσε την οργή των Σκοπιανών.

***
Οι τέντες ζουν...

Εποχές Ωνάσειου αλλά σε πολύ χειρότερες συνθήκες, έζησαν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις εργασίες της Πανορθοδόξου Συνόδου στην Κρήτη, από την Παρασκευή έως την Τρίτη. Με σαράντα βαθμούς υπό σκιάν, κάτω από μία τέντα, όρθιοι, χωρίς να τους δίνουν ούτε νερό έπρεπε να βρουν τρόπο να στείλουν τις ανταποκρίσεις τους. Μετά από διαμαρτυρίες και φασαρίες φύσηξε την Τρίτη λίγο… δροσερό αεράκι. Ευτυχώς υπάρχει μια στρατιωτικού τύπου τέντα και μπορούν, σε ένα σημεία της και όσοι χωρούν, να νιώθουν πως αναπνέουν!!!!

**** 
Οι φρουροί των Προκαθημένων

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στην Κρήτη. Λιμενικό ειδικές δυνάμεις, αστυνομία, επί ποδός για τη φύλαξη των Προκαθημένων. Εκείνοι που ξεχωρίζουν _ως πανταχού παρόντες_ οι σεκιούριτι των ελληνοαμερικανικών. Οι οποίοι είναι τόσο …συνεπείς που δεν επιτρέπουν στους δημοσιογράφους να πλησιάσουν ούτε καν στους ναούς εκτός εάν έχουν ειδική άδεια. Κι αυτό για μερικά δευτερόλεπτα. Βέβαια τα έξυπνα πουλιά από τη μύτη πιάνονται... Δημοσιογράφος, επί ένα 24ωρο, κυκλοφορούσε ανενόχλητα, με ταυτότητα άλλου δημοσιογράφου ο οποίος δεν βρίσκονταν καν στην Κρήτη

***

Με άρωμα από το... παρελθόν

Ποιος ήταν ο μόνος _εκτός της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας που αφίχθη την περασμένη Κυριακή στην Κρήτη_ και  παρακολούθησε την έναρξη των εργασιών της Συνόδου; Ενας «φίλος» της εκκλησίας από τα παλιά. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, πρώην δημοσιογράφος και νυν παραγωγός σαλιγκαριών κ. Θόδωρος Κασίμης. Φαίνεται πως η Εκκλησία δεν ξεχνά… Ο κ. Κασίμης  όταν ήταν υπουργός χειρίστηκε τη μεγάλη κρίση στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας, το 2008, με αφορμή την επίσκεψη Βαρθολομαίου στο Κίεβο και με τον Πατριάρχη τότε Αλέξιο να απειλεί με σχίσμα. Τελικά όλα πήγαν καλά. Έχει ο καιρός γυρίσματα και μερικές φορές τα φέρνει πάλι στα… ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: