e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Θύμηση Οδυσσέα Ελύτη, για τα 105α γενέθλιά του, στο Στ2 "Αληθώς"


Φέτος, ως γνωστόν, συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από την εκδημία του μεγάλου Νεοέλληνα Ποιητή Οδυσσέα Ελύτη (1996), στις δε 2 Νοεμβρίου 2016 είχαμε τα 105 χρόνια από τη γέννησή του (2.11.1911). Ευκαιριών, λοιπόν, δοθεισών, ανά την Ελλάδα και την Ομογένεια πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνημοσύνης του Νομπελίστα μας. 

Έτσι, στο πλαίσιο της 2ης δράσης του στ΄ κύκλου συνάξεων του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς" (εν Βανάτω Ζακύνθου, 30 Οκτωβρίου 2016) και κατά τη μικρή Συναυλία του "Ιονίου κύματος", με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ζακυνθίου συνθέτη Τιμοθέου Αρβανιτάκη, αποδόθηκαν τρεις σπουδαίες ποιητικές στιγμές του Ελύτη, μελοποιημένες από τον μέγα Μίκη Θεοδωράκη. 

Παρενθετικά θυμίζουμε ότι στον γ΄ κύκλο του "Αληθώς", στις 20 Φεβρουαρίου 2016, πραγματοποιήθηκε μια άλλη βραδιά Ελύτη στη σχέση του με την Ποίηση Ρωμανού του Μελωδού, κατά την οποία ομίλησε ο θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Ανδριόπουλος. Οι επιθυμούντες να ξαναδούν την εκδήλωση εκείνη, κάντε κλικ ΕΔΩ και ΕΔΩ!

Δεν κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας, εάν επισημάνουμε ότι ο κορυφαίος Ποιητής μας, εκφραστής και υμνητής των διαχρονικών καημών της Ρωμιοσύνης, έχει θεμελιώσει την ποίησή του στην στέρεη βάση της Βυζαντινής Υμνογραφίας, κάτι πασίδηλο σε όλες σχεδόν τις ποιητικές συλλογές του, ιδιαίτερα πάντως στο "Άξιον εστί". 

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο από το Στ2 "Αληθώς":


Δεν υπάρχουν σχόλια: