e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Κυριακή των Βαΐων 2018 στη Σμύρνη


Πρωί 1ης Απριλίου 2018, στον Ναό της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, προεστώτος της Ευχαριστιακής Συνάξεως του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.Με ιεροπρέπεια και σε κλίμα κατάνυξης εόρτασαν τα μέλη της Ορθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης την Ανάστασι του Λαζάρου και την θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, ψάλλοντας, στην ιδία αυτού ο καθένας γλώσσα, "τήν κοινήν Ἀνάστασιν, πρό τοῦ Σοῦ Πάθους πιστούμενος...", και ανεβόησαν "Ὠσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου". 

Έλληνες, Αραβόφωνοι, Ρώσσοι, Ρουμάνοι, Γεωργιανοί και γηγενείς Ορθόδοξοι κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό της Αγ. Φωτεινής Σμύρνης και μετείχαν στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαίων, την οποία τέλεσεν ο Ποιμενάρχης τους, Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος· παρούσα η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στήν Σμύρνη, Ευγεν. κ. Αργυρώ Παπούλια, μετά του συζύγου αυτής, Εντιμ. κ. Νικολάου Στεφάνου, τ. Γεν. Γραμμάτεως της Βουλής των Ελλήνων, υπάλληλοι της Διπλωματικής Αρχής, Έλληνες Αξιωματικοί στην έδρα του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. 

Τα αναγνώσματα της ημέρας εξεφωνήθησαν ελληνιστί, τουρκιστί και ρωσσιστί, το δε Σύμβολον της Πίστεως και η Κυριακή Προσευχή και γεωργιανιστί. Το Θείο Κήρυγμα της ημέρας ανεγνώσθη ρωσσιστί και τουρκιστί υπό ρωσσοφώνου και τουρκοφώνου, αντιστοίχως, μέλους της Κοινότητος, ενώ στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος ομιλήσας ελληνιστί ανεφέρθη στην πνευματική αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, τονίσας ιδιαιτέρως ότι αυτή ίσταται μακράν κοσμικών σχημάτων, στάσεως και θέσεως επιβαλλομένης από αυτή την ίδια την φύση της και τη διδασκαλία του Ιδρυτού της, αναφερθείς, εκ της αφορμής ταύτης, στο περιεχόμενο της προς Διόγνητον επιστολής.

Το Σάββατο του Λαζάρου ο Μητροπολίτης Σμύρνης χοροστάτησε κατά την ρωσσιστί τελεσθείσαν υπό του Πανοσιολ. Μ. Συγκέλλου κ. Αμβροσίου Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας ανέγνωσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της τραγωδίας του Κεμέροβο, κατόπιν παρακλήσεως του Ρωσσικού Πνευματικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Σμύρνης, παρόντος του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και μελών αυτού, ευχηθείς όπως Κύριος ο Θεός διαφυλάττει τους αγαπητούς αδελφούς Ρώσσους Ορθοδόξους και τον κόσμον ολόκληρο από πάσης απειλής. Τέλος, το εσπέρας της Κυριακής χοροστάτησε κατά την Ακολουθίαν του Νυμφίου. 

Κατά την διάρκεια ολοκλήρου της Μ. Εβδομάδος το αναλόγιο της Ορθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης θα διακονήσει ο Μουσικολ. κ. Δήμος Παπατζαλάκης, Καθηγητής Εκκλησιαστικής Μουσικής εκ Θεσσαλονίκης, ο οποίος έλκει την καταγωγή αυτού από την περιοχή της Ναούσης Ημαθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: