e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Η εισήγηση του Γιάννη Πιέρη στο Ι΄ Πανιόνιο Συνέδριο [video]

 Κέρκυρα, πρωί της 2ας Μαΐου 2014, στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως Κερκύρας 
Μαγνητοσκόπηση του ανταποκριτή μας π. Δημητρίου Κοσκινά 





Ο κ. Γιάννης Πιέρης, Πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας, παρουσίασε στο Ι΄ Πανιόνιο Συνέδριο το θέμα: "Το βιβλίο των νεκρών του ναού της Παναγίας της Αντιβουνιώτισσας".

6 σχόλια:

Kostas Stoupathis είπε...

To μουσείο της Αντιβούτισσας είναι εξαιρετικό. Το προσωπικό ήταν ευγενέστατο, έχω να πω τα καλύτερα!

Διονυσης Φλεμοτομος είπε...

Συμφωνώ, μια και το επισκέφθηκα πρόσφατα.

Kostas Stoupathis είπε...

Αποτελεί εξαιρετικό πρότυπο ιερού ναού που δεν είναι εν ενεργεία αλλά αποτελεί αξιόλογο μνημείο σε επανάχρηση με μουσειακό σκεπτικό. Το σκευοφυλάκιο ήταν το σπίτι του Ιερέα και εκεί μπορεί να δει κανείς πως μία μικρή έκθεση (αν και είχε δημιουργηθεί το 1994) νοηματοδοτεί τον ανθρώπινο βίο μέσα εκθέματα που θεολογούν: να μλήσω για τη μεταλλοτεχνία, για τα άμφια που είδα, για το αντιμήνσιο; Ως συντηρητή με βρίσκει αντίθετο η ιδέα της πλήρους αποκατάστασης της stencil τοιχογραφίας και των διακοσμητικών μοτίβων που αποκαταστάσθηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό στο εσωτερικό του ναού. Έχω να πω όμως ότι η έκθεση πληροί τις προυποθέσεις μίας σύγχρονης λογικής έκθεσης η οποία σέβεται τη φύση του μνημείου με in situ εκθέματα, έναν γυναικονύτη που έχει αξιοποιηθεί εκθεσιακά και ένα προσωπικό το οποίο κάνει άψογα τη δουλειά του, και κυρίως είναι ευγενικό με τους επισκέπτες. Λεπτομέρεια: Το πωλητήριο έχει τον κατάλογο των εκθεμάτων (2010) ο οποίος είναι το απόλυτο ενθύμιο μίας τέτοιας επίσκεψης. Λεπτομέρεια: στο ισόγειο του ναού στην έκθεση των εικόνων υπάρχει μία πινακίδα (η οποία φέρει τα ονόματα των αγιογράφων των οποίων τα έργα βλέπει ο επισκέπτης,τα κανονικά τους ονόματα, πότε εργάστηκαν,κ.α. όπως και τις υπογραφές τους) αποτελεί μοναδικό μουσειακό "έκθεμα". Γιατί μουσείο είναι το νόημα και όχι το έκθεμα!

Διονυσης Φλεμοτομος είπε...

Απ' ότι γνωρίζω, ένας από τους όρους των δωρητών - ιδιοκτητών ήταν ο ναός να λειτουργεί την ημέρα της γιορτής του, στην Σύναξη της Θεοτόκου, στις 26 Δεκεμβρίου.

Ουρανία Τσίτσα είπε...

Λειτουργείται κάθε χρόνο και 23 Αυγούστου της Οδηγήτριας

Kostas Stoupathis είπε...

Παραμονές Αγίου Διονυσίου.