e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Η Κυριακή προ της Υψώσεως και η μνήμη των Μικρασιατών Εθνομαρτύρων του '22 εν Βανάτω

Σήμερα, πρωί Κυριακής 13ης Σεπτεμβρίου 2015, στον Ναό της Παναγούλας 
Φωτογραφίες: Διονύσης Ν. Κοντονής


































Σήμερα στην Ενορία του Μπανάτου και μάλιστα στον Ναό της Παναγούλας προγευτήκαμε τα της αυριανής ημέρας της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, αλλά συνάμα μνημονεύσαμε ευχαριστιακώς την μνήμη των Αγίων Εθνομαρτύρων των τελειωθέντων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Λειτουργοί ήταν ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο Διάκονός μας π. Ιωάννης Ρένεσης, ενώ έψαλε η Χορωδία του Ναού μας υπό τον Πρωτοψάλτη Δημήτριο Κάνδηλα. 

Τον θείο Λόγο διακόνησε και κατ' αυτή την Κυριακή ο εκπαιδευτικός Σταμάτιος Ζούλας - Μάστερ Θεολογίας (βλ. φωτό ανωτέρω), ο οποίος, ομιλώντας εκτενώς περί του Σταυρού του Κυρίου, αναφέρθηκε στην σταυρική αυτοθυσία των Κληρικών της Μικράς Ασίας, οι οποίοι παρέμειναν στερροί κοντά στο διωκόμενο ποίμνιό τους έως τέλους, ήτοι μέχρι οδυνηρότατων βασανιστηρίων και φρικτού θανάτου, αποδεικνυόμενοι έτσι αξιοθαύμαστοι μιμητές του Πρώτου Δεδιωγμένου Ιησού Χριστού: Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης και οι συν αυτώ Άγιοι Αρχιερείς Γρηγόριος Κυδωνιών, Αμβρόσιος Μοσχονησίων, Προκόπιος Ικονίου, Ευθύμιος Ζήλων και πλείστοι όσοι Ιερείς της Μικράς Ασίας, οι "σφαγιασθέντες ώσπερ άρνες"!...







Δεν υπάρχουν σχόλια: