e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Η Ευχαριστιακή Σύναξη για την Αγία Βαρβάρα στο Μπανάτο της Ζακύνθου




Πολλές ενορίες της Ζακύνθου τιμούν και γεραίρουν την Αθληφόρο Αγία Βαρβάρα, την θαυματουργό Ιατρό και Σώτειρα του νησιού μας, το 1628, από την επιδημία της Βλογιάς. Προς τούτο έχουν ιστορηθεί σημαντικά έργα τέχνης - εικονίσματά Της, που κοσμούν τους ναούς μας. Το αυτό συμβαίνει και στην Ενορίας μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, μάλιστα δε στον Ναό της Παναγούλας μας. 

Έτσι σήμερα, 4 Δεκεμβρίου 2016, ευάριθμοι Μπανατιώτες βρέθηκαν στον εν λόγω Ναό σε Αναστάσιμη Ευχαριστιακή Σύναξη, αποδίδοντας τιμή και προσκύνηση στην Παρθενομάρτυρα. Μαζί με Αυτήν τιμήθηκε μεθεορτίως η μνήμη του νέου Αγίου της Ορθοδοξίας, Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, για τον Οποίον από διετίας έχει ιστορηθεί εκφραστικό εικόνισμα εν Βανάτω. 

Τιμώντες, λοιπόν, τους ανωτέρω Αγίους (συνάμα όμως τους Αγίους Ιωάννη τον Δαμασκηνό και Σεραφείμ Φαναρίου) έγινε η καθιερωμένη Αρτοκλασία, ο δε Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ομιλώντας απ' άμβωνος, αναφέρθηκε συνοπτικά στο μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας και, αφορμώμενος από το θαύμα του 1628 εν Ζακύνθω, εκθείασε την παρρησία και πρεσβεία Της ενώπιον της θείας Μεγαλειότητος υπέρ εξαλείψεως των λοιμικών νόσων τους ευσεβούς λαού μας. Στο αναλόγιο έψαλαν κατανυκτικά οι Ιεροψάλτες Μπανάτου κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας και Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, συνεπικουρούμενοι από τους βοηθούς τους κ.κ. Σπυρίδωνα Σαρατσένο και Σωτήριο Στραβοπόδη. 
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]


































Δεν υπάρχουν σχόλια: