e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Πανήγυρις στο χιονισμένο Ησυχαστήριο του Αγίου Νικολάου στην πόλη Rättvik της Σουηδίας


Την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας προέστη της Θείας Λειτουργίας στο Ησυχαστήριο του Αγίου Νικολάου στην πόλη Rättvik (Ρέττβικ) της Σουηδίας και στη συνέχεια τέλεσε το μνημόσυνο του ιδρυτού του Ησυχαστηρίου, μακαριστού Ιερομονάχου Ευσεβίου Βίττη, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Ι. Μητροπόλεως και μελών του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Παν/τος Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος. Ο επίσκοπος ευχήθηκε σύντομα να επανδρωθεί το ησυχαστήριο με μία άξια και αφοσιωμένη αδελφότητα.

Την παραμονή, 3 Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κλεόπα.

Ακολούθησε γεύμα μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, για όλους τους προσκυνητές, πολλοί εκ των οποίων ήλθαν από την Στοκχόλμη, την Ουψάλα και το Βεστερώς. Την οργάνωση προσέλευσης των προσκυνητών είχε αναλάβει η κ. Χριστίνα Χρυσοβέργη, την οποία ευχαρίστησε ο ποιμενάρχης για την πολυετή αφοσίωσή της στον μακαριστό πνευματικό της πατέρα, Γέροντα Ευσέβιο Βίττη, και στην μέχρι τούδε ποικιλότροπη υποστήριξή της στο έργο του Ησυχαστηρίου. Εκ παραλλήλου, ευχαρίστησε και τον κ. Γεώργιο Τζανή για την προετοιμασία του γεύματος, προσφορά ανωνύμου δωρητού, εις μνήμην του αδελφού του Νικολάου.

Παρόντες στην πανήγυρη του Ησυχαστηρίου ήταν ο αγιογράφος κ. Μιχαήλ Ανδρούτσος εξ Ιωαννίνων και οι συνεργάτες του κ.κ. Δημήτριος Ανδρούτσος και Σπυρίδων Μέτσης, οι οποίοι ήλθαν επί τούτου για να τοποθετήσουν εντός του Ιερού Βήματος τις εικόνες των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Γρηγορίου του Θεολόγου, Βασιλείου του Μεγάλου, Σπυρίδωνος Τριμυθούντος του εν Κερκύρα, Διονυσίου Αιγίνης του εν Ζακύνθω και Γερασίμου του εν Κεφαλληνία, καθώς και την εικόνα του Χριστού στον αρχιερατικό θρόνο, τις οποίες οι ίδιοι ιστόρησαν. Επίσης, ο Εσταυρωμένος εντός του Ιερού Βήματος και οι εικόνες του τέμπλου είναι των ιδίων αγιογράφων. Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους ως άνω αγιογράφους για το ταλέντο τους και τους ευχαρίστησε για τον κόπο στον οποίο υπεβλήθησαν να έλθουν από την Ελλάδα και να επισκεφθούν το μοναστήρι και να το κοσμήσουν με τα έργα τους.

Το Ησυχαστήριο ιδρύθηκε από τον    μακαριστό π. Ευσέβιο Βίττη το 1973, μετά δε την οριστική μετάβασή του στην Ελλάδα το 1980 και την κοίμησή του το 2009, την συντήρηση του Ησυχαστηρίου ανέλαβε ο σύλλογος φίλων του Ησυχαστηρίου, γνωστός με την επωνυμία "Ορθόδοξη Αδελφότητα Άγιος Νικόλαος". Το Ησυχαστήριο κατεστράφη ολοσχερώς από πυρκαγιά τον Οκτώβριο του 2010 και μετά την ανέγερση του νέου κτιρίου έμεινε ακατοίκοιτο μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 όπου μετεβιβάσθη στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας, η οποία και ανέλαβε την ολοκλήρωση της εκ βάθρων ανακαινίσεώς του και τον πλήρη εξοπλισμό του. Το εν λόγω ησυχαστήριο είναι το πρώτο Ελληνορθόδοξο μοναστήρι στη Σουηδία και σε ολόκληρη την Σκανδιναυΐα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: