e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Άγ. Διονύσιο τον εν Ζακύνθω στην Αγία Ειρήνη Αιόλου


Κείμενο - φωτογραφίες: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η μνήμη του πολιούχου και προστάτου της Ζακύνθου Αγίου Διονυσίου του θαυματουργού εορτάζεται πανηγυρικά εδώ και πολλές δεκαετίες από την Ένωση των εν Αθήναις Ζακυνθίων στον χρονολογούμενο από το 1847 περιώνυμο και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου Αθηνών, όπου φυλάσσεται τεμάχιο ιερού λειψάνου (δάκτυλο) του Αγίου, καθώς και θαυμάσια φορητή εικόνα του Αγίου του 19ου αιώνος σε ξυλόγλυπτο θρόνο, που φιλοτεχνήθηκε με δαπάνη του Συλλόγου Ζακυνθίων. 
     Κατά τον φετινό εορτασμό τελέστηκε το εσπέρας της 16ης Δεκεμβρίου Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' Αρτοκλασίας,στον οποίο συμμετείχαν οι εφημέριοι του Ναού, π. Θωμάς Χρυσικός και π. Αρτέμιος Γιαννακός, καθώς και ο Ζακύνθιος εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Εκάλης Αττικής π. Νικόλαος Μωραΐτης,ενώ έψαλε χορωδία σύμφωνα με την εκκλησιαστική μουσική παράδοση της Ζακύνθου.
     Το πρωί της 17ης Δεκεμβρίου 2019 τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και επακολούθησε η Λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου πέριξ του Ιερού Ναού.






































Δεν υπάρχουν σχόλια: