e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Νέος Ηγούμενος της Λαύρας του Κιέβου: "Οι κατάρες επιστρέφουν στο κεφάλι αυτού που άδικα καταριέται"

Ο νέος Ηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου Αρχιμανδρίτης Αβράμιος τόνισε ότι τα γεγονότα γύρω από τη Λαύρα δεν αποτελούν αντιπαράθεση μεταξύ κράτους και θρησκείας, αλλά την απελευθέρωση του ιερού από την επιρροή του εχθρικού ρωσικού κράτους.

Οι αδελφοί της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου προσεύχονται για τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ οι "κατάρες" του πρώην ηγουμένου, Μητροπολίτη Παύλου της λεγόμενης "Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριαρχείου Μόσχας", γνωστού και ως "Παπα-Mercedes", επιστρέφουν σε αυτόν.

Ο Αρχιμανδρίτης Αβράμιος, εν ενεργεία ηγούμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, δήλωσε αυτό σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την 1η Απριλίου (εδώ).

Η έκκληση του κληρικού δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία αναφέρει επίσης ότι ο Αβράμιος "διέψευσε την αποτελεσματικότητα των "κατάρων" του πρώην ηγουμένου της Λαύρας".

"Είμαι βαθύτατα εξοργισμένος από τις δηλώσεις και τις πράξεις του πρώην ηγουμένου μας. Δεν γνωρίζει ότι οι άδικες κατάρες πέφτουν στο κεφάλι αυτού που καταριέται; Όλα τα δάκρυα των αδελφών για τα οποία μιλάει είναι δικό του λάθος. Και όλες οι κατάρες που στέλνει στον πρόεδρο και σε όλους όσοι διαφωνούν μαζί του επιστρέφουν στην πραγματικότητα σε αυτόν, διότι σύμφωνα με τον λόγο της Αγίας Γραφής, συγκεντρώνονται σαν αναμμένα κάρβουνα στο κεφάλι του", ανέφερε στην ομιλία του ο εν ενεργεία ηγούμενος της Λαύρας.

Ο Αβράμιος είπε επίσης εκ μέρους της Λαύρας ότι ήθελε "να καταθέσει ενώπιον όλων ότι οι κατάρες του πρώην ηγουμένου είναι αβάσιμες και άδικες".

"Διαβεβαιώνω τον πρόεδρό μας ότι οι αδελφοί της Λαύρας προσεύχονται και θα συνεχίσουν να προσεύχονται για τον επικεφαλής του κράτους μας, όπως μας προστάζει ο λόγος του Θεού. Σας ευλογούμε, Βολοντίμιρ Αλεξάντροβιτς, στον αγώνα σας ενάντια στον επιτιθέμενο, ενάντια στον ψεύτικο "ρωσικό κόσμο", ο οποίος έφερε πόλεμο και θάνατο στον λαό μας", δήλωσε ο εν ενεργεία ηγούμενος της Λαύρας.

Πρόσθεσε ότι οι αδελφοί προσεύχονται επίσης για την οικογένεια του Προέδρου και για όλους εκείνους που εργάζονται μαζί με τον αρχηγό του κράτους για να νικήσουν τον εχθρό.

Ο Αβράμιος τόνισε επίσης ότι τα γεγονότα γύρω από τη Λαύρα "δεν αποτελούν αντιπαράθεση μεταξύ κράτους και θρησκείας, δεν είναι παραβίαση της ελευθερίας". Αντίθετα, ο κληρικός έκανε λόγο για απελευθέρωση του ιερού από την επιρροή του εχθρικού ρωσικού κράτους.

"Για χάρη των προσκυνημάτων της Λαύρας, για χάρη της προσευχής κοντά στους Πατέρες μας του Πετσέρσκ, υπομείναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επειδή δεν βλέπαμε καμία εναλλακτική λύση. Αλλά τώρα η νέα κανονική πραγματικότητα της ύπαρξης της αναγνωρισμένης Τοπικής Εκκλησίας και η απόφαση του ουκρανικού κράτους μας δίνουν την ευκαιρία να επιλέξουμε - και έχω κάνει την επιλογή μου", διαβεβαίωσε ο εν ενεργεία ηγούμενος της Λαύρας.

Υπενθυμίζεται ότι:

- Στις 29 Μαρτίου 2023, ο Μητροπολίτης Παύλος απευθύνθηκε στον Πρόεδρο Ζελένσκι με λόγια αγανάκτησης για την έξωση της λεγόμενης "Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριαρχείου Μόσχας" από τη Λαύρα. Ο πρώην ηγούμενος δήλωσε ότι "ο Θεός δεν θα συγχωρήσει" τον πρόεδρο και την οικογένειά του. Ο Μητροπολίτης της "Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριαρχείου Μόσχας" είπε επίσης, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, ότι "τα δάκρυά μας δεν θα πέσουν στο έδαφος. Θα πέσουν όλα στο κεφάλι σας!"

- Την 1η Απριλίου 2023, το σπίτι του Μητροπολίτη Παύλου ερευνήθηκε από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας και του κοινοποιήθηκε η κατηγορία ότι υποκινεί θρησκευτικό μίσος, δικαιολογεί και αρνείται την ένοπλη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Την ίδια ημέρα, το δικαστήριο έθεσε τον πρώην ηγούμενο της Λαύρας σε κατ' οίκον περιορισμό για 2 μήνες με ηλεκτρονικό "βραχιολάκι", απαγορεύοντάς του να εισέλθε στη Λαύρα του Κιέβου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: