e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Στοκχόλμη: Χαιρετισμός Μητροπολίτου Σουηδίας στον εορτασμό τoυ Ελληνικού Σχολείου

Σάββατο, 1η Απριλίου 2023

Εντιμότατε Πρόξενε της Ελλάδος στη Στοκχόλμη κ. Νικόλαε Καραλέκα,

Ελλογιμότατε Καθηγητά κ. Απόστολε Παπακώστα,

Εντιμότατε Πρόεδρε του Ελληνικού Σχολείου Στοκχόλμης κ. Δημήτριε Σιώτη,

Εντιμότατε πρώην Πρόεδρε του Ελληνικού Σχολείου Στοκχόλμης κ. Γεώργιε Κωνσταντίνου,

Αγαπητοί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του Ελληνικού μας Σχολείου,

Mε την ευγενική πρόσκληση του Προέδρου κ. Σιώτη και των μελών της Εφορείας του Σχολείου και των Καθηγητών σας, ήρθα κι εγώ στο φιλόξενο αυτό χώρο της θύραθεν και κατά Θεόν σοφίας, για να σάς καμαρώσω και να απολαύσω τους κόπους των προσπαθειών σας, στη σημερινή διπλή γιορτή, του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω για τη δυναμική και ξεχωριστή παρουσία σας, την περασμένη Κυριακή, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.

Οι στολές σας, η σημαία σας, το περήφανο και ακούραστο παράστημά σας στις μακράς διαρκείας ιερές ακολουθίες, η μαζική συμμετοχή σας και η νιότη σας, συγκίνησαν όλους μας στον κατάμεστο ναό και φάνηκε εκεί η ενότητα και η ιδιαιτερότητα του Γένους μας, κυρίως, όμως, η υπόσχεση σε όσους θυσιάστηκαν για τη δική μας ελευθερία

Εξ ονόματος όλων μας, θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς και τις οικογένειές σας, που δεν είναι λίγες στον αριθμό, που κάθε Κυριακή σάς φέρνουν στην Εκκλησία, παρακολουθείτε τα μαθήματα του Κατηχητικού Σχολείου και όλες τις όμορφες πρωτοβουλίες της τοπικής μας Εκκλησίας.

Σήμερα, μας δίνεται η ευκαιρία, να θυμηθούμε δύο βασικά στοιχεία της φυλής μας, την πίστη μας και τις θυσίες των προγόνων μας. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, κυρίως σε μεγάλες γιορτές, αναφέρεται η λέξη “σήμερον”, δηλαδή, σα να γίνονται όλα τα ιερά αυτά γεγονότα σήμερα. Αυτό ονομάζεται ενεστώτας διαρκείας, διότι ο Χριστός δεν αλλάζει και παραμένει “χθες και σήμερον ο Αυτός και εις τους αιώνας”.

Οι πρόγονοί μας και συγκεκριμένα οι ήρωες της Επαναστάσεως του 1821, που τιμούμε σήμερα, δίνουν σε όλους μας ένα παράδειγμα ζωής και αγώνα, ότι δηλαδή δεν μπορούμε να κατακτήσουμε τίποτα, χωρίς θυσίες. Οι αγωνιστές είχαν πίστη στο Θεό και την Υπεραγία Θεοτόκο, που είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας.

Παιδιά μου, όποιο δρόμο και αν ακολουθήσετε στη ζωή σας, ποτέ μην ξεχάστε ότι είστε απόγονοι ένδοξων προγόνων, ότι μέσα σας κυλάει αίμα μαρτύρων, αγίων και ηρώων, και καλείσθε, όπου και αν βρεθείτε, να εργάζεστε για το καλό του Γένους μας, για την ελευθερία και την ασφάλειά της πατρίδας μας, και να είστε οι φορείς των μεγάλων ιδανικών, που έκαναν γνωστή την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η προσφορά μας στην ευλογημένη και φιλόξενη Σουηδία.

Σας ευλογώ με όλη μου την πατρική αγάπη. Θα χαίρομαι να σας βλέπω, με τους γονείς και τους καθηγητές σας στην Εκκλησία μας, για να παίρνουμε οι μεγαλύτεροι δύναμη από τη δική σας δύναμη και να ανανεώνεται και η δική μας νεότητα.

Χρόνια πολλά, καλό μήνα και καλό Πάσχα!

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!

Ζήτω το Έθνος!

Ζήτω η Ομογένειά μας στην Σκανδιναυΐα!
Δεν υπάρχουν σχόλια: