e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Δεν είχε άνθρωπο, είχε Θεάνθρωπο

ΟΜΙΛΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ, 7 Μαΐου 2023

(Ιω. ε΄ 1-16)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Δεν είχε άνθρωπο ο παραλυτικός της ευαγγελικής περικοπής. Και δεν ζούσε σε μια ερημιά, αλλά σε μέρος πολυσύχναστο, μέσα σε πόλη. Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες πρόσωπα περνούσαν δίπλα του κάθε μέρα για να επωφεληθούν από τις θαυματουργικές ιδιότητες του ύδατος της κολυμπήθρας, το οποίο κατά καιρούς τάραττε Άγγελος Κυρίου. Λίγα μέτρα τον χώριζαν από την πηγή της ιάσεως και της σωτηρίας του αλλά αδυνατούσε να τα βαδίσει. Και το χειρότερο από όλα ήταν ότι κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να τον βοηθήσει. Οι άνθρωποι διαχρονικά κλεισμένοι στην εγωπάθεια, στο συμφέρον και στον ατομοκεντρισμό τους είναι πολλές φορές απρόθυμοι να βοηθήσουν έστω και στο παραμικρό τους συνανθρώπους τους.

Παρότι ο Θεός μάς παρουσιάζει καθημερινά ευκαιρίες, μεγάλες και μικρές για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, σύμφωνα με τις δυνατότητές μας ο καθένας, εμείς αδιαφορούμε παγερά ακόμη κι όταν αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι μικρό και ασήμαντο. Το μόνο που μας απασχολεί είναι οι ατομικές μας υποθέσεις, η επαγγελματική και οικονομική μας επιτυχία, το προσωπικό μας κύρος και η ατομική μας υγεία και ίαση.

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός που δεν σκεφτόταν με τα ανθρώπινα κριτήρια, θεράπευσε τον παραλυτικό, ο οποίος από την εγκατάλειψη και την θλίψη κατέστη απόλυτα υγιής και δόξαζε τον Θεό.

Όμως ο φόβος και η κακία καραδοκούν στις ψυχές των υποκριτών και των τυπολατρών κάθε εποχής, ιδίως των «θρησκευομένων». Σε αυτούς που κοίταζαν πάντοτε το άτομό τους και δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να βοηθήσουν τον παραλυτικό, όταν τον είδαν θεραπευμένο, όχι μόνο δεν χάρηκαν, αλλά αντίθετα: μανία, κακία και σκότος κατέκλυσε τις ψυχές τους. Κατηγόρησαν τον Ιησού ότι θεραπεύει το Σάββατο, λες και η ανακούφιση της ανθρώπινης δυστυχίας και αρρώστιας έχει συγκεκριμένη μέρα.

Η κατατρόπωση των ασεβών και των Φαρισαίων ολοκληρώθηκε κατ' εντολήν του Χριστού. Ο παράλυτος άνθρωπος σήκωσε το κρεβάτι του και έφυγε υγιής. Όταν αργότερα ο Κύριος τον συνάντησε, τον παρότρυνε να μην αμαρτήσει ξανά. Διότι, ως γνωστόν, οι αρρώστιες είναι πολλές φορές συνέπειες της ασθενούσας μας αμαρτωλής ψυχής.

Ας μην αμαρτάνουμε, λοιπόν, κι εμείς, ώστε να κερδίσουμε πρωτίστως την ψυχική υγεία και όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: