e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Στην εκκλησία και τραπεζαρία των Αγίων Αντωνίου και Θεοδοσίου - Λαύρα Σπηλαίων του Κιέβου / Kiev Pechersk Lavra / Трапезный храм преподобных Антония и Феодосия Печерских - Києво-Печерська лавра

Φωτογραφίζει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας














Δίπλα στον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που θεωρείται ο κύριος ναός του Κιέβου-Pechersk Λαύρας του Κιέβου και παρουσιάσαμε παλαιότερα, βρίσκεται μια μικρότερη εκκλησία, αλλιώς ωραία, σπουδαία κι αυτή, αφιερωμένη στη μνήμη των Αγίων Αντωνίου και Θεοδοσίου, ιδρυτών του μοναστηριακού συγκροτήματος. Ο ναός είναι γνωστός ως Εκκλησία-Τράπεζα. Τούτο επειδή ο ναός, με τρούλο κλασικό, γειτονεύει στα δυτικά με ένα μεγάλο, ορθογώνιο κτίριο, που στέγαζε πάλαι ποτέ την μοναστική τραπεζαρία. 

Η εκκλησία, σε συνδυασμό με την διώροφη τράπεζα, χτίστηκε σύμφωνα με το νεοβυζαντινό στυλ μεταξύ των ετών 1893-1895, πάνω σε σχέδια του ακαδημαϊκού Βλαντιμίρ Νικολάγιεφ. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, ο θόλος της τράπεζας προσομοιάζει με ένα τρούλο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1941, κατά τη διάρκεια έκρηξης, που κατέστρεψε τον γειτονικό Καθεδρικό Ναό, η τοιχοποιία της οροφής κατέρρευσε, καταστρέφοντας τμήμα της τοιχογραφίας. Οι επισκευές των προσόψεων ολοκληρώθηκαν το 1956, η δε αποκατάσταση του εσωτερικού πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 1976-1980. Το 1990 ο ναός ετέθη και πάλι σε δημόσια λατρεία. Κατά το δικό μας ταξίδι εκεί (Σεπτέμβριο του 2013) το μισό κτίριο, όπου ασφαλώς θα εκτείνεται η τραπεζαρία (δεν μπορέσαμε να δούμε τι υπάρχει εκεί), είναι περιορισμένο, διότι γίνονται εκτεταμένα έργα αποκατάστασης και πάλι!

Έξω ακριβώς από την είσοδο του ναού υπάρχει ένας τάφος [βλ. φωτογραφίες ανωτέρω], όπου συρρέουν πάμπολλοι. Εμείς βρεθήκαμε μπροστά σε πλήθος μαθητών, οι οποίοι κρατούσαν όλοι από ένα λουλούδι, το οποίο άφησαν εκεί, οι δε δάσκαλοί του έκαναν ομιλίες. Πρόκειται για τον τάφο του Πιοτρ Αρκάντιεβιτς Στολίπιν (ρωσικά: Пётр Аркадевич Столыпин), Πρωθυπουργού του Τσάρου Νικολάου Β΄. Ο Στολίπιν γεννήθηκε στην Δρέσδη στις 14 Απριλίου 1862 και πυροβολήθηκε μέσα την Όπερα του Κιέβου, από έναν αριστερό ριζοσπάστη, στις 18 Σεπτεμβρίου 1911. Τέσσερις ημέρες αργότερα εξέπνευσε και ετάφη δίπλα στην εκκλησία - τραπεζαρία, που παρουσιάζουμε. Περισσότερα στοιχεία γι' αυτόν, διαβάστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: