e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Βανάτο: Το Μυστήριο του Ευχελαίου της Μεγάλης Τετάρτης 2024


Δειλινό Μεγάλης Τετάρτης 2024, αμέσως μετά το Μυστήριο της Εξομολογήσεως, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου εν πληθούση Εκκλησία.

Αιωνία η μνήμη του π. Κωνσταντίνου Καλλιανού! Έγινε η κηδεία του στη Σκόπελο

Tην Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο  Σκοπέλου κ. Νικόδημο, τους Ιερείς της Νήσου Σκοπέλου και τον αρχιδιάκ. Σταύρο Καλαφάτη, ετελέσθη η εξόδιος ακολουθία της Κηδείας του μακαριστού πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Καλλιανού στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγ. Παντελεήμονος στον Μύλο Σκοπέλου, όπου υπηρέτησε για σαράντα-τέσσερα χρόνια.

Φανάρι: Προηγιασμένη Λειτουργία Μ. Τετάρτης, χοροστατούντος Βαρθολομαίου [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου 2024, χοροστάτησε το πρωί στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, από του παραθρονίου, κατά την τελευταία εφετινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο Αυστραλίας Μακάριος για το «παράδοξο» της Ορθοδοξίας: ένας μαθητής γίνεται προδότης και μια πόρνη γίνεται αγία

«Μη φοβάστε να αγαπήσετε τον Θεό και τον άνθρωπο. Μη φοβάστε να κενωθείτε», προέτρεψε πατρικά ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος τους πιστούς της Ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος, στο προάστιο Kingsford του Σύδνεϋ. Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Ενορία τη Μεγάλη Τρίτη, το απόγευμα, και χοροστάτησε στην τρίτη Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μ. Τετάρτης), πλαισιούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο, π. Στυλιανό Σκούτα, και τον συνεφημέριό του, π. Σταύρο Ιβανό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος Β΄ για το Πάσχα 2024

ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 2024

Χριστός Ανέστη, αδελφοί μου,

και Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια!

Η Ανάσταση του Χριστού μας έδειξε πώς θα είναι ο άνθρωπος και η κτίση στα Έσχατα. Και μπορούμε να χαιρόμαστε προκαταβολικά γι᾽ αυτό, με τη συμμετοχή μας στο μυστήριο της Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων για το Πάσχα 2024


«Νῦν πάντα πεπλήρωται φωτός, οὐρανός τε καί γῆ καί τά καταχθόνια· ἑορταζέτω γοῦν πᾶσα κτίσις τήν Ἔγερσιν Χριστοῦ, ἐν ᾗ ἐστερέωται» (γ΄Ὠδή Πάσχα). 

Τέκνα ἡμῶν ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Μέσα σέ μία ἀτμόσφαιρα πνευματικῆς λαμπρότητος καί φωτοχυσίας ἡ Ἁγία μας Ἐκκλησία μέ τήν πλούσια ὑμνογραφία τῆς Πασχαλίου Ἀκολουθίας μᾶς κάνει σήμερα κοινωνούς τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου. Στόν περίφημο Κανόνα τῆς Ἀναστάσεως ὁ μέγας ὑμνογράφος ἅγιος Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνός προβάλλει τόν ἀνυπέρβλητο συνδυασμό φωτός καί χαρᾶς. Σύμπασα ἡ κτίση φωτίσθηκε μέ τό ἀνέσπερο φῶς τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου. Αὐτό τό φῶς διαλύει τά σκοτάδια τῆς πλάνης καί τῆς ἀγνωσίας, παρέχοντάς μας τήν ἀληθινή Θεογνωσία.

Τα άλαδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Μπήκαμε στην κουζίνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκεί όπου το Μεγαλοβδόμαδο σιγοκοχλάζουν στους τεντζερέδες όσπρια και μποστανικά μαγειρεμένα δίχως ίχνος λαδιού, αλλά αρτύνονται με ταχίνι, μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς.

Βιβή Κωνσταντινίδου |  Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς

"Υπέρ την πόρνην αγαθέ ανομήσας". Θεολογικό σχόλιο στη Μεγάλη Τετάρτη

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

«Τη αγία και μεγάλη Τετάρτη της αλειψάσης τον Κύριον μύρω πόρνης γυναικός μνείαν ποιούμεθα οι θειότατοι πατέρες εθέσπισαν, ότι προ του σωτηρίου πάθους μικρόν τούτο γέγονεν». Αυτό είναι το συναξάρι της σημερινής ημέρας, της Μεγάλης Τετάρτης. Οι συνοδοιπόροι του πάθους του Χριστού μας πιστοί καλούμαστε αυτή την ιερή ημέρα να τιμήσουμε την έμπρακτη και ειλικρινή μετάνοια της πρώην πόρνης γυναικός, η οποία έγινε συνώνυμη με την συντριβή και την αλλαγή ζωής.