e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και τη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου


Εσπέρας 15ης ιουνίου 2916, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α' έφτασε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Υποδοχή από τον Πρόεδρο της ΟΑΚ Σεβασμιώτατο Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο και τον Γενικό Διευθυντή της ΟΑΚ Δρ Κωνσταντίνο Ζορμπά.
Τους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, τόπο διεξαγωγής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, επισκέφθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Γενικός Δντής Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς. Ακολούθως ο Παναγιώτατος ξεναγήθηκε στους χώρους όπου θα πραγματοποιηθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, ενημερώθηκε σχετικώς και περιηγήθηκε τους χώρους. Επισκέφθηκε, επίσης, και τους χώρους φιλοξενίας των Μέσων Ενημέρωσης.

Ο οικείος Επίσκοπος καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη «εις τα ίδια», εκφράζοντας την βαθιά ευγνωμοσύνη του Ιδρύματος δια την επιλογή της ΟΑΚ ως τόπου διεξαγωγής της Συνόδου. Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον Σεβ. Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Αμφιλόχιο, ως και τον Γεν. Δντή Δρ. Ζορμπά, ως και όλους τους συντελεστές και συνεργούς που συνέβαλαν εις την προετοιμασία της Ακαδημίας ως τόπος διεξαγωγής της Συνόδου. «Ευχόμεθα όλες οι Εκκλησίες να προσέλθουν και να μετέχουν εις το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός που από κοινού αποφασίσαμε» σημείωσε ο Παναγιώτατος.

Της επισκέψεως εις την Ακαδημία ακολούθησε επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ι. Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος παρέθεσε δείπνο εις τον Παναγιώτατο και την Συνοδία του. Μετείχε, επίσης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πρέσοβ και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβ, η Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αμανατίδης, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, Δήμαρχοι και Αντιπεριφερειάρχες, Διοικητές των Στρατιωτικών Μονάδων της Κρήτης, Άρχοντες Οφικίαλλοι του Οικουμενικού Θρόνου, κ.α.

Ο Σεβ. κ. Αμφλόχιος υποδέχθηκε τον Παναγιώτατο «ως φιλόστοργον Πατέρα εις την εστίαν και συγγένειαν Αυτού, εις τον τόπον τον γνώριμον και τον ίδιον, ως Γενάρχην εν μέσω τέκνων πνευματικών». «Έρχεσθε ως άγγελος της Αποκαλύψεως δια να εκφέρητε δια του Συνοδικού λόγου της Ορθοδόξου Εκκλησίας «ρομφαίαν δίστομον και οξείαν» ουχί δια να καύσητε, να τρομοκρατήσητε ή να νεκροποιήσητε, αλλά δια να πυρπολήσητε τον άπαντα ημών βίον δια μηνύματος καταλλαγής, ειρήνης, προβληματισμού, και αφυπνισμού των εν πολλοίς αλλοτριομένων συνειδήσεων μας», σημείωσε εις τον χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος.

Στην προσλαλιά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον «αμφιτρίωνα» του δείπνου Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Αμφιλόχιο και εξέφρασε την πολύ χαρά Του που δια μίαν ακόμα φορά ευρίσκεται εις την Μεγαλόνησο Κρήτη, «την ναυαρχίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις την Μεσόγειο», όπως σημείωσε. «Φαίνεται ότι κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους υπερορθόδοξους και τους λοιπούς υποορθόδοξους.

Στην Ορθοδοξία δεν υπάρχουν τέτοιου είδους διαχωρισμοί. Καλούμε λοιπόν άπαντας, εν πνεύματι ενότητος και αγάπης, να πορευτούμε προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο», σημείωσε ο Παναγιώτατος. Ακολούθησαν τιμητικές δικρίσεις με την ανωτάτη τιμητική διάκριση της Ι.Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου που απονεμήθηκαν σε πρόσωπα τα οποία στηρίζουν «το έργο της Εκκλησίας και την ταπεινή μας διακονία» ως σημείωσε ο Επίσκοπος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: