e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προς Οικουμενικό Πατριάρχη: "Δεν πρόκειται να σας αφήσουμε μόνο"


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ 

Του Αριστείδη Βικέτου 

Η πρωτόθρονη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως και η Αυτοκέφαλη από την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο (431 μ.Χ.) Εκκλησία Κύπρου συνεόρτασαν σήμερα στο Φανάρι, πρώτη Κυριακή των Νηστειών, η οποία ονομάζεται και Κυριακή της Ορθοδοξίας, το σημαντικότατο γεγονός της Ορθόδοξης εκκλησιαστικής ιστορίας,την αναστήλωση των ιερών εικόνων το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο. 

Στον πάνσεπτο πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου συλλειτούργησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομο Β΄. Μαζί τους συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος (Εκκλησία Κύπρου), ο Ανθηδώνος Νεκτάριος, Επίτροπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Πόλη, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος (Εκκλησία Ελλάδος) και Αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου. 

Στην Μεγάλη Είσοδο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Κίεβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο. Το ίδιο έγινε και κατά την ανάγνωση των Εκκλησιαστικών Διπτύχων. 

Το «Σύμβολο της Πίστεως» και το "Πάτερ ημών..." ανέγνωσε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος Γεωργία Σουλτανοπούλου. 

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν καθηγητές και μαθητές των Γυμνασίων-Λυκείων της Πόλης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, αναφέρθηκε εκτενώς στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας. Ιδιαίτερα τόνισε: «Η αντίδραση στο ουκρανικό αυτοκέφαλο δεν έχει κανονικό και εκκλησιολογικό έρεισμα, αλλά είναι απόρροια βλαπτικών προθέσεων για μετατροπή της θεοίδρυτης Εκκλησίας σε κοσμικό ίδρυμα, που λειτουργεί στη βάση ξένων προς τη γνήσια εκκλησιαστική παράδοση αρχών και ξένων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων που αγνοούν την ευχαριστιακή εκκλησιολογία και την συνοδική ταυτότητα της Εκκλησίας». 

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποσαφήνισε πως η απόφαση για χορηγία Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας «Επικαιροποίησε την κανονική ευθύνη της πρωτοθρόνου εκκλησίας της Ορθοδοξίας και ανέδειξε τα απαράγραπτα υπό Οικουμενικών Συνόδων κατοχυρωμένα και εν μακρά εκκλησιαστική πρακτική δεδοκιμασμένα και καθοσιομένα δίκαια αυτής». Σύμφωνα με τον κ. Βαρθολομαίο η αναγνώριση του ουκρανικού αυτοκεφάλου από τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες «αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην υπόθεση της ενότητας της Ορθοδοξίας». 

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην μεστή ομιλία του έστειλε σαφές μήνυμα προς όσους επιχειρούν να υποσκάψουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ανάμεσα σε άλλα, απαντώντας στην προσφώνηση του κ. Βαρθολομαίου, τόνισε: 
- «Δεν είστε και ούτε πρόκειται εμείς να σας αφήσουμε μόνο». 
- «Έκκλητο, Άγιο Μύρο και Σταυροπήγια είναι μόνο μερικές από τις εξόφθαλμες ευθύνες του Κωνσταντινουπόλεως.

Εάν κοιτάξουμε στο διάβα των αιώνων ποια Εκκλησία θα ήταν εκείνη από τις παλαιές, που δεν ευεργετήθηκε από την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και ποια από τις νεότερες δεν δημιουργήθηκε από τα σπλάχνα της, θα είμαστε επιλήσμονες και αγνώμονες, ομολογώντας κάτι το διαφορετικό». 

- «Οι κανονικές ευθύνες του Κωνσταντινουπόλεως γεννούν ζωή. Χάριν αυτής της ζωής, Παναγιώτατε, εσείς θανατώνεστε, σταυρώνεστε υπομένετε το βάρος της ημέρας και τον καύσωνα ολόκληρης της Ορθοδοξίας». Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, χαρακτήρισε το Φανάρι «κοινό οίκο» και «κοινό σπίτι των Πανορθοδόξων» και επεσήμανε πως «με λανθασμένη εκκλησιολογία η ορθόδοξη θεολογία μας μπορεί να καταλήξει σε πλάνη και εμείς δεν την θέλουμε». Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υπογράμμισε: "Και να μην είχαμε Πρώτον, θα τον αναζητούσαμε. Πρώτον μεταξύ Ίσων, έχουμε. Τον καθιέρωσε (σ.σ: τον Κωνσταντινουπόλεως) η ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά τους διαρρεύσαντας αιώνας.» 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο μια εικόνα του Χριστού. Ο Αρχιεπίσκοπος ανταπέδωσε με μια εικόνα με τις μορφές των Αποστόλων Βαρνάβα και Βαρθολομαίου. 

Ο λαμπρός συνεορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας ολοκληρώθηκε με λιτάνευση των ιερών εικόνων, τις οποίες κρατούσαν ο Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και οι Αρχιερείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: