e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος μιλά για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυξ
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος μίλησε αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη στο παλαίφατο πρεσβυγενές Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την οποία χαρακτήρισε «τονωτική ένεση». 
Ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος τίμησε τον κ. Μητσοτάκη με τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου, ιδρυτή της Εκκλησίας Αλεξανδρείας, ενώ απεκάλυψε στον «Ε.Κ.» πως του έδωσε επίσης «έναν αφρικανικό εσταυρωμένο, ένα σταυρό μ' έναν Αφρικανό επάνω», καθώς επίσης και το «ιεραποστολικό του ραβδί από τις περιοδείες» ώστε όταν ανεβαίνει στον Ψηλορείτη να το κρατά και να τον θυμάται».
Είπε επίσης ότι τα Αφρικανόπουλα που σπουδάζουν υπό την προστασία του καλωσόρισαν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος στην ελληνική γλώσσα. 
Ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος είπε, πως «αυτή την πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού αλλά και προσωπικού μου φίλου την είχαμε κουβεντιάσει πολλές φορές με τον επίσης μεγάλο μας φίλο και αδελφό, τον Αντώνη Διαματάρη, γιατί όλοι ξεκινάμε κάτω από τη σκέψη του παππού, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Εγώ σαν παιδί τότε στα Χανιά, μετά πέρασαν οι μήνες, ο καιρός και ο Θεός το επέτρεψε σήμερα που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός μία τόσο σημαντική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στο Κάιρο, για μένα ήταν μεγάλη τιμή που ο ίδιος ο Πρόεδρος μίλησε για την αγάπη στο ταπεινό μου πρόσωπο και πόσο συμβάλλω με τις μικρές μου δυνάμεις για τη συμφιλίωση των λαών στη Μεσόγειο, την Κύπρο μας, την Ελλάδα μας, την Αίγυπτο. Ήλθε λοιπόν στο πρώτο του επίσημο ταξίδι σαν Πρωθυπουργός αλλά και σαν προσωπικός φίλος από τα παλαιά». 
Είπε επίσης πως «τον τίμησα με τον Μεγαλόσταυρο του Απ. Μάρκου σαν Πάπα, ενώ σαν ιεραπόστολος Πατριάρχης του έδωσα ένα αφρικανικό εσταυρωμένο, ένα σταυρό μ' έναν Αφρικανό επάνω που τον είχα στην καλύβα μου όταν οδοιπορούσα μέρες και νύχτες ολόκληρες. Επίσης, του χάρισα και το ραβδί μου το ιεραποστολικό και του είπα 'Πρόεδρέ μου όταν θα ανεβαίνεις στον Ψηλορείτη να το κρατάς αυτό το ραβδί και να θυμάσαι τον φίλο σου τον Ιεραπόστολο στην Αλεξάνδρεια». 
Ο Μακαριώτατος επισήμανε πως «είπαμε για το έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο, αλλά μου μετεβίβασε τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας για το ταπεινό μας έργο». Οταν τον ρωτήσαμε τι συζήτησαν κατ' ιδίαν, είπε, πως «του είπα για τη μεγάλη μου αφοσίωση προς τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την Κρήτη και την κοινή μας καταγωγή». 
Ο Πατριάρχης Θεόδωρος υπογράμμισε πως «εκείνο το οποίο συγκίνησε τον Πρωθυπουργό ήταν τα παιδιά, τα Αφρικανόπουλα, που σπουδάζουν κοντά μου από Ουγκάντα, Κένυα και Τανζανία και του τόνισα τι μεγάλο πράγμα που είναι η διευκόλυνση που μου κάνουν οι Αιγύπτιοι να ανοίγω τα σχολεία να σπουδάζουν τα παιδιά και να επιστρέφουν πάλι στην Αφρική». 
Στην ερώτηση σε ποια γλώσσα καλωσόρισαν τον κ. Μητσοτάκη αυτά τα Αφρικανόπουλα, ο Πατριάρχης απάντησε: «Στην ελληνική γλώσσα και ήταν έτοιμα να τραγουδήσουν και ελληνικά αλλά ο χρόνος ήταν περιορισμένος. Αλλά και μόνο που μίλησε μαζί τους αισθάνθηκε πάρα πολύ όμορφα».
Όταν τον ρωτήσαμε πώς είδαν οι άνθρωποι μας, οι Ελληνες εκεί στην Αλεξάνδρεια, αλλά και στο Κάιρο την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, είπε, πως «ήταν μία τονωτική ένεση γιατί έχουν φύγει πάρα πολλοί από κορωνοϊό. Μόνο στην Αλεξάνδρεια είχαμε είκοσι έξι θανάτους, περί τους δέκα πέντε στο Κάιρο, έχουμε μείνει τόσοι λίγοι και μέσα στην πνευματική κούραση η επίσκεψη του Πρωθυπουργού ήλθε να μας τονώσει». Και συμπλήρωσε, πως «αυτές είναι οι πιο ιδανικές μέρες της φιλίας των λαών Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, είναι κάτι το φοβερό κι είναι για μας μεγάλη δύναμη». 
Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης είπε: «Να σας πω και σαν είδηση πως είπαμε με τον Πρωθυπουργό να συναντηθούμε στο χώρο της Αφρικής στη Ρουάντα, το Φθινόπωρο. Θα πάμε για να εγκαινιάσουμε ένα μεγάλο νοσοκομείο των παιδιών που είναι ανάπηρα, κι από εκεί θα κάνουνε και ανταπόκριση στον 'Εθνικό Κήρυκα' για να δουν και στην Αμερική τον ταπεινό μας αγώνα». 
Απευθυνόμενος στην Ομογένεια της Αμερικής, ανέφερε πως «εδώ στην πόρτα της Αφρικής στον λιγοστό Ελληνισμό που έχει μείνει κρατάμε τις Θερμοπύλες, κουρασμένοι κι εμείς από την πανδημία, αλλά έχουμε κουράγιο ότι θα τα αντιμετωπίσουμε. Εμείς είμαστε οι λίγοι, εσείς εκεί είσθε οι πολλοί, αλλά θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί δεν μας λησμονείτε στον αγώνα μας και το μόνο που έχω να πω σαν ένας ταπεινός ιεραπόστολος είναι κουράγιο, αγάπη, ειρήνη».


Δεν υπάρχουν σχόλια: