e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Κύπρος: Παραδόθηκε συντηρημένη η εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο κατεχόμενο χωριό Στύλλοι

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία στο κατεχόμενο χωριό Στύλλοι της επαρχίας Αμμοχώστου, στην Κύπρο, έργο το οποίο παραδόθηκε την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023.

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κοινότητα και υλοποιήθηκε από το UNDP.

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σώτος Κτωρής, Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά αναφέρει ότι «σύμφωνα με εφημερίδα της εποχής και σχετική επιγραφή στη δυτική είσοδο, η εκκλησία κτίστηκε το 1919. Είναι έργο του Ιάκωβου Παύλου (Ιακώβου Π.) ή άλλως Μάστρε-Γιακουμή, με την εκκλησία να είναι μεγάλων διαστάσεων και να διαφοροποιείται μορφολογικά από τα πρότυπα της εποχής».

Προσθέτει πως το καμπαναριό εικάζεται ότι συμπληρώθηκε το 1953, έτος κατά το οποίο εγκαινιάστηκε η εκκλησία.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του κ. Κτωρή, «η μεγαλύτερη πρόκληση για τους εμπειρογνώμονες που ασχολήθηκαν με το έργο ήταν η στατική και αρχιτεκτονική αποκατάσταση του καμπαναριού, το οποίο αποτελεί μια ιδιαίτερη σύμμικτη κατασκευή από πέτρα και οπλισμένο σκυρόδεμα».

Σημειώνεται επίσης ότι «λόγω της κακής κατάστασης που περιήλθε το καμπαναριό, κυρίως λόγω της οξείδωσης του οπλισμού, αλλά και της γενικής τρωτότητας του, αποφασίστηκε η ανακατασκευή του. Κατά την ανακατασκευή χρησιμοποιήθηκε η ίδια κατασκευαστική λογική και η αυθεντική μορφή και διαστάσεις του υφιστάμενου καμπαναριού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: