e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Μήνυμα Χριστουγέννων 2023 Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ [κείμενο + video]

Αγαπητοί μου,

Ο Άρχοντας της ειρήνης έρχεται και πάλι στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να μας αγιάσει και να μας φωτίσει, ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε το μεγάλο αγαθό της ειρήνης.

Είναι αλήθεια ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη αυτό το σπουδαίο αγαθό. Οι ιαχές των πολεμικών συγκρούσεων, τα αμέτρητα αθώα θύματα, οι απαγωγές μικρών παιδιών καθιστούν τη γη έναν τόπο, όπου επικρατεί η θλίψη και η απογοήτευση. Από την άλλη πλευρά, περιστατικά εκφοβισμού, ενδοοικογενειακής βίας και συνεχούς εκμετάλλευσης καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μας στερούν την χαρά και την επιθυμία για ζωή.

          Όλα τούτα συμβαίνουν,  διότι αποφασίσαμε να ζήσουμε μακριά από τον Ιησού Χριστό. Θελήσαμε να αυτονομηθούμε και ο καθένας μας να επιδιώξει το δικό του συμφέρον, να υλοποιήσει τις δικές του επιθυμίες, να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες και μόνο.

Το αποτέλεσμα όμως είναι πάντα το ίδιο. Απογοήτευση, μιζέρια, αναστάτωση. Και τούτο, διότι ουσιαστικά θεοποιήσαμε τον εγωισμό μας, γίναμε υπόδουλοί του και τον ακολουθούμε στην ξέφρενη πορεία προς την καταστροφή, στην οποία και μας οδηγεί. Η αιτία όλων των βίαιων καταστάσεων που ζούμε είναι η σύγκρουση των εγωισμών μας.

Έρχεται όμως ο Ιησούς Χριστός να μας υπενθυμίσει την αξία της ειρήνης. Της εσωτερικής ειρήνης, της καρδιακής γαλήνης. Μας υπενθυμίζει την ανάγκη για εσωτερική απαλλαγή από τα πάθη μας, με πρώτο εκείνο του εγωισμού μας. Ο ΄Ιδιος μάς προσεγγίζει ως νεογέννητο βρέφος, για να μας δείξει ότι, όποιος επιθυμεί να τον πλησιάσει, καλείται να έχει την ανεξικακία του βρέφους, καλείται να γονατίσει, κατεβαίνοντας από το βάθρο της υπεραξίας του και, γεμάτος από απλότητα και ταπείνωση, να επικοινωνήσει μαζί Του.

Μας υπενθυμίζει ακόμη ότι, όταν εξασφαλίσουμε την ειρηνική σχέση με τον Θεό, τότε μπορούμε να είμαστε ειρηνικοί και με τους αδελφούς μας. Και τούτο, διότι στα μάτια τους μπορούμε να αντικρίσουμε τα μάτια του ίδιου του θείου Βρέφους. Τότε μόνον θα πάψουν οι βιαιότητες και οι εχθροπραξίες, τότε θα μπορούμε να περιθάλπουμε τους αδυνάτους, να βοηθούμε τους έχοντες ανάγκη και βέβαια να νιώθουμε ντροπή κάθε φορά που ο εγωισμός μας θα μας υποδεικνύει βίαιη επιβολή του θελήματός μας στους αδελφούς.

Αδελφοί μου, ο Κύριος, έρχεται και πάλι!

Δεν θα πιέσει, δεν θα βιάσει κανένα μας να τον ακολουθήσει. Απλά, θα έρθει ήσυχα, σιωπηλά, να διεγείρει το φιλότιμό μας. Ας σκεφτούμε, λοιπόν, πώς θέλουμε τη ζωή και την καθημερινότητά μας και ας απαντήσουμε!

Μακάρι να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας προσφέρεται αγαπητικά και θυσιαστικά από τον Βασιλέα της Ειρήνης!

Χρόνια πολλά και ειρηνικά!

Με θερμά αισθήματα εν Χριστώ Ενανθρωπήσαντι

Ο Μητροπολίτης

Ο Ζακύνθου Διονύσιος Δ΄


Δεν υπάρχουν σχόλια: