e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Αυτοκέφαλη Εκκλησία Ουκρανίας: Δεν φοβόμαστε! Αυτή είναι η απάντησή μας στην επιθετικότητα της Ρωσίας

Έκκληση της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας σχετικά με την κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

Ουκρανικέ Λαέ και άνθρωποι καλής θέλησης από όλο τον κόσμο,

Ηγέτες της Ρωσίας και οι οπαδοί τους!

Πολλές αξιόπιστες αναφορές επιβεβαιώνουν τη μεγαλύτερη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορά μας από την έναρξη του ακήρυκτου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας το 2014. Ο πρώτος και προφανής στόχος μιας τέτοιας συσσώρευσης είναι ο εκφοβισμός του Κρεμλίνου προς την ουκρανική κοινωνία, η πίεση στο κράτος μας και στους συμμάχους της Ουκρανίας στον ελεύθερο κόσμο, προκειμένου να επιτύχουν τα δικά τους συμφέροντα.

Δεν φοβόμαστε! Αυτή είναι η απάντησή μας σε μία ακόμη επιθετική πρόθεση των ρωσικών αρχών. «Πρέπει να δοθούμε ψυχή τε και σώματι με σκοπό να πετύχουμε την ελευθερία μας», δεν είναι μόνο λόγια από τον Εθνικό Ύμνο της Ουκρανίας. Αυτή η πεποίθηση είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Ουκρανικού Έθνους, που ανατράφηκε από την εποχή του Πριγκιπάτου του Κιέβου, που επιβεβαιώθηκε στον απελευθερωτικό αγώνα της εποχής των Κοζάκων και κατά τον εικοστό αιώνα. Δεν διεκδικούμε από τους άλλους και δεν επιδιώκουμε να αποκτήσουμε ό,τι ανήκει σε άλλους. Ο Ουκρανικός Λαός θέλει να ζήσει με ειρήνη και αρμονία με όλους, πρώτα απ’ όλα με τους ιστορικούς γείτονές μας. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε να ξαναπέσει στα κεφάλια μας ο αυτοκρατορικός ζυγός, από τον οποίο ο Ουκρανικός λαός απελευθερώθηκε πριν από τρεις δεκαετίες!

Μέχρι τώρα, εξ ονόματος της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, έχουμε προειδοποιήσει τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αναγκαζόμαστε να το υπενθυμίσουμε ξανά: οι σατανικές προθέσεις σας είναι γνωστές στο Θεό και δεν θα επιτύχετε σε αυτές, όπως έχει λεχθεί· «Κάντε σχέδια, θα εκμηδενιστούν! Πάρτε αποφάσεις, θα ’ναι ανώφελες! Γιατί ο Θεός είναι μαζί μας» (Ησ. 8:10). Το όπλο που στρέφετε παράνομα εναντίον μας, το ξίφος που σηκώσατε εναντίον της Ουκρανίας, θα μετατραπεί σε οργή του Θεού στα κεφάλια σας! Γιατί έχει λεχθεί: «όλοι όσοι τραβούν μαχαίρι, από μαχαίρι θα πεθάνουν» (Ματθ. 26:52).

Ως εκ τούτου, δεν έχει έρθει ακόμη η τελική τιμωρία για το αθώο αίμα που έχετε χύσει. Σταματήστε, μετανοήστε, επανορθώστε τερματίζοντας τον πόλεμο και συμφωνώντας σε μια δίκαιη ειρήνη.

Προειδοποιούμε επίσης τους στρατιώτες της Ρωσίας, όλους τους επίσημους και μυστικούς μισθοφόρους του Κρεμλίνου: μη συμμετέχετε στα εγκλήματα των ανωτέρων σας. Δώστε προσοχή στα λόγια της Γραφής: «Μην έχετε ψευδαισθήσεις, ο Θεός δεν εμπαίζεται. Ό,τι σπέρνει ο άνθρωπος, αυτό θα θερίσει» (Γαλ. 6:7). Και «αυτός που σπέρνει άνεμο, θύελλα θα θερίσει» (Ωσ. 8:7). Αυτό ισχύει επίσης για όσους αναμένουν την «έλευση του Πούτιν» στην Ουκρανία. Αφήστε τη μοίρα του Ιούδα του Ισκαριώτη να σας προειδοποιήσει: μην πάρετε το δρόμο της προδοσίας και της υποταγής στον εχθρό.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πιστούς μας και σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να συνεχίσουμε την προσευχή μας για μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία. Καθημερινά στους ναούς μας αναπέμπουμε δέηση για την προστασία του Θεού από την εισβολή των εχθρών, για βοήθεια στους στρατιώτες μας που προστατεύουν την πατρίδα μας, για την απελευθέρωση εκείνων που βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Μέχρι τώρα, έχουμε δει περισσότερες από μία φορές το έλεος του Κυρίου στον Ουκρανικό λαό. Πιστεύουμε ότι ακόμη και στις τρέχουσες δοκιμασίες ο Θεός δεν θα μας αφήσει ανυπεράσπιστους απέναντι στην επιθετικότητα του εχθρού.

Είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους συμμάχους μας, τις χώρες του ελεύθερου κόσμου, που μαρτυρούν ομόφωνα την υποστήριξή τους στην Ουκρανία σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και καλούν τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν την κλιμάκωση της επιθετικότητας. Καθώς ο χρυσός δοκιμάζεται από τη φωτιά και καθαρίζεται από τη βρωμιά, έτσι και η φιλία και η αφοσίωση στις αρχές της ειρήνης και της δημοκρατίας επιβεβαιώνονται από την ετοιμότητά μας να τις υπερασπιστούμε. Η ελευθερία και η ειρήνη για την Ουκρανία είναι ειρήνη και ασφάλεια για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Και αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια τη Ρωσία, όταν, αργά ή γρήγορα, συνειδητοποιήσει την μοχθηρία του αυταρχικού δρόμου που τώρα ακολουθεί για την παλινόστηση της «αυτοκρατορίας του κακού».

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Ας προσευχηθούμε αυτές τις μέρες της δοκιμασίας και ας ζητήσουμε από τον Κύριο να προστατεύσει την Ουκρανία, τόσο κατά τη διάρκεια των ακολουθιών στους ναούς όσο και της προσευχής στα σπίτια μας. Και ας εμπνευστούμε από τα λόγια του 34ου Ψαλμού: «Κύριε, κρίνε εκείνους που με κατακρίνουν· πολέμησε όσους με πολεμούν. Πάρε ασπίδα κι όπλο κι έλα βοήθησέ με. Σύρε κοντάρι για ν’ ανακόψεις εκείνους που με καταδιώκουν· πες στην ψυχή μου: «Η σωτηρία σου είμ’ εγώ». Ας νικηθούν κι ας ντροπιαστούν αυτοί που θέλουνε να πάρουν τη ζωή μου! Ας πισωστρέψουν κόκκινοι από ντροπή αυτοί που το κακό μου μελετούν. Ας γίνουνε σαν το άχυρο που το σκορπίζει ο αγέρας· και του Κυρίου ο άγγελος ας τους κυνηγά. Ας είναι σκοτεινή κι ολισθηρή η πορεία τους· και του Κυρίου ο άγγελος ας τους καταδιώκει. Γιατί αναίτια μου στήσανε την παγίδα τους· αναίτια σκάψαν λάκκο, για να μου πάρουν τη ζωή. (...) Κι η ψυχή μου θα νιώσει χαρά για τον Κύριο, για τη σωτήρια επέμβασή του αγαλλίαση. (...) Εσύ όμως, Κύριε, είδες· μη μείνεις σιωπηλός. Κύριέ μου, μη μ’ αφήνεις! (...) Ας ντρέπονται όλοι τους κι ας κοκκινίζουν, όσοι για τα παθήματά μου χαίρονται· ας σκεπαστούνε με ντροπή κι ονειδισμό όσοι αλαζονικά περνούν μπροστά μου. Ας ευφρανθούνε κι ας χαρούν αυτοί που χαίρονται για τη δικαίωσή μου· κι ας λένε συνεχώς: «Μεγάλος είν’ ο Κύριος! Επιθυμεί την ευτυχία του εκλεκτού του» (Ψαλμ. 34, 1-7, 9, 22, 26-27).

Επικαλούμαστε την ευλογία του Θεού σε όλους όσους υπερασπίζονται τον κόσμο και πολεμούν ενάντια στο κακό, στην Ουκρανία και στον Ουκρανικό Λαό!

19 Απριλίου 2021

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ

Ο Μητροπολίτης Λβιβ ΜΑΚΑΡΙΟΣ

Ο Μητροπολίτης Βίνυτσας και Μπαρ ΣΥΜΕΩΝ

Ο Μητροπολίτης Μικολάιβ και Μπογκογιαβλένσκ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ

Ο Μητροπολίτης Ιβάνο-Φρανκίβσκ και Γαλικίας ΙΩΑΣΑΦ

Ο Μητροπολίτης Λουτσκ και Βολύν ΜΙΧΑΗΛ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ντρογόμπιτς και Σάμπιρ ΙΑΚΩΒ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ζιτόμιρ και Πολέσιε ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Χαρκόβου και Ιζιούμ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Ο Επίσκοπος Βολοντίμιρ-Βολίνσκι και Τουρίσκ ΜΑΤΘΑΙΟΣ

Ο Επίσκοπος Χαρκόβου και Μποχοντούκιβ ΜΗΤΡΟΦΑΝΗΣ

Ο Επίσκοπος Οδησσού και Μπάλτας ΠΑΥΛΟΣ

Πηγή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: