e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Παραμονή Πρωτοχρονιάς 2023 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Παραμονή Πρωτοχρονιάς 2023 στο Πατριαρχικό Μέγαρο Αλεξανδρείας, όπου η χαρά αποτυπωνόταν στα πρόσωπα  όλων. Μετά την υποβολή εορτίων ευχών και καλάντων από τα Μέλη της Πατριαρχικής Αυλής προς την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο Β’ στο Ιδιαίτερο Πατριαρχικό Γραφείο ακολούθησε ο Μ. Εσπερινός της εορτής της Περιτομής του Κυρίου και του Μ. Βασιλείου στο κατάμεστο από πιστούς της παροικίας, αλλά και επισκέπτες από την Ελλάδα Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο που συμμετείχαν στην σεμνή μυσταγωγία. 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας με τη γαλήνια έκφρασή του δέσποζε ανάμεσα στους αγίου αρχιερείς, τους ιερείς που διακονούν στην Αλεξάνδρεια, ως και τους σπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής «Άγιος Αθανάσιος».

Πάντα δίπλα του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματέας και Μέλος της Ιεράς Συνόδου και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας. Ακόμη, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της Ι.Μονής Οσίου Σάββα Αλεξαδρείας, ο Σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής «Αγιος Αθανάσιος», Πανοσιολ.Αρχιμ. κ. Ισαάκ Τσαπόγλου και οι λοιποί Έλληνες και Άραβες κληρικοί της Ι.Αρχιεπισκοπής της Μεγάλης Πόλεως.

Παρόντες ακόμη,  ο Εξοχ. Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης μετά της συζύγου του, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο Πλοίαρχος και Σύνδεσμος του Ελληνικού Ναυτικού κ. Κωνσταντίνος Βαρουξής μετά της επίσης αξιωματικού Π.Ν. συζύγου του,  η Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α’» κα. Λιλίκα Θλιβίτου.

Ακολούθως στην αίθουσα του Θρόνου ο Μακαριώτατος ευλόγησε τις αγιοβασιλόπιτες, έκοψε το πρώτο κομμάτι και στη συνέχεια προσκάλεσε τους επίσημους θεσμικούς εκπροσώπους, να κόψουν με τη σειρά τους κομμάτια από τις βασιλόπιτες, πράξη που εκτός από χριστιανικό έθιμο συμβολίζει και την ενότητα όλων των Αιγυπτιωτών,  στην Πόλη του Αλεξάνδρου. Το τυχερό φλουρί έπεσε στον αγαπητό σε όλους Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονα, στον οποίο οι παριστάμενοι ευχήθηκαν η τύχη να τον συντροφεύει πάντα στη ζωή του.

Και όπως ήταν επόμενο, στο τέλος όλοι ήθελαν να πάρουν την ευχή του Μακαριότατου και να φωτογραφηθούν μαζί του. Η τελευταία ημέρα του χρόνου έκλεισε με τον ωραιότερο τρόπο για τους Έλληνες της Παροικίας και για όσους είχαν την τύχη να παρευρεθούν στην έδρα του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.

(Από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξάνδρειας-ΕΚΑ)








Δεν υπάρχουν σχόλια: