e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Νέα διαθήκη μεταξύ Θεού και ανθρώπων

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή Περιτομής Ιησού Χριστού, 1 Ιανουαρίου 2023

(Λουκά β΄ 20-11 και 40-52 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός δέχτηκε -όπως κάθε Ιουδαίος στο γένος- την περιτομή, την όγδοη ημέρα της γεννήσεώς Του. Ως τέλειος άνθρωπος, δεν εξαιρέθηκε από τον θρησκευτικό κανόνα των Ιουδαίων, αλλά και πολλών άλλων λαών της αρχαιότητας για περιτομή. Για τους Ιουδαίους, ιδιαίτερα, αποτελούσε κύριο γνώρισμα της θρησκείας και της παράδοσής τους. Είχε την έννοια διαθήκης μεταξύ Θεού και περιούσιου λαού. Κάτι, που τους αφιέρωνε στον μόνο αληθινό Θεό και που τους έκανε να ξεχωρίζουν από τους άλλους ειδωλολατρικούς λαούς, που τους περιέβαλαν.

Βέβαια, με το Άγιο Βάπτισμα, το οποίο αποτελεί «ακροβυστία καρδίας» η περιτομή ξεπεράστηκε οριστικά και έπαψε να έχει σημασία για τους Χριστιανούς. Αυτοί φωτίζονται πλέον με το φως του Ευαγγελίου και δια του βαπτίσματος λαμβάνουν τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος. Ο ίδιος ο Κύριος, με το βάπτισμά Του στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη, τόνισε ότι σημασία δεν έχει για την σωτηρία του ανθρώπου η σαρκική εθιμοτυπική περιτομή, αλλά η πνευματική, δηλαδή η βαθιά πίστη και αγάπη του προς τον Θεό.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, παρότι γιατρός και γνώστης αυτής της τελετουργίας, υπήρξε φειδωλός στην περιγραφή της περιτομής του Ιησού. Και αυτό δεν έγινε τυχαία. Παρότι ο Ιησούς δεν αρνήθηκε να υποστεί οτιδήποτε ανθρώπινο και δεν περιφρόνησε τους νόμους και τα έθιμα των ανθρώπων ως παρών εντός της ανθρώπινης ιστορίας, εντούτοις έθεσε τις βάσεις για το ξεπέρασμα και την υπέρβασή τους. Ο ένσαρκος Υιός και Λόγος Θεού εισήλθε στην ανθρώπινη ιστορία όχι «κατά δόκησιν», δηλαδή κατά φαντασίαν, αλλά ιστορικά, δηλαδή πραγματικά. Δέχθηκε και πήρε το όνομα «Ιησούς», που σημαίνει «Σωτήρ», όνομα επίσης μεγάλων μορφών της ιουδαϊκής ιστορίας. Ήλθε για να κατατροπώσει το κακό και να το ξεριζώσει από τις ανθρώπινες καρδιές. Έφερε δικαιοσύνη και σωτηρία, απελευθερώνοντας οριστικά τον άνθρωπο από την αμαρτία και την πτώση. Επίσης, έδωσε νέο νόημα και έθεσε τις βάσεις για τις σωστές σχέσεις μεταξύ ανθρώπου και Θεού, καθώς και ανθρώπου- συνανθρώπου. Συμπλήρωσε και βελτίωσε κάθε ανθρώπινο νόμο και συνθήκη, δίνοντάς τους νέο σωτηριολογικό περιεχόμενο. Και έτσι συνήφθη νέα διαθήκη μεταξύ Θεού και ανθρώπων, υπογεγραμμένη και επικυρωμένη με το τίμιο αίμα Του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: