e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Τσερκάσι Ουκρανίας: Ο Κιέβου Επιφάνιος εγκαινίασε Ναό προς τιμήν του Αγίου Νικολάου [photos]

Στις 29 Μαΐου 2023, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στη Μητρόπολη Τσερκάσι.

Στην πόλη Τσερκάσι, ο Μακαριώτατος καθαγίασε τον θρόνο και τον ναό προς τιμήν του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Λυκίας Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού, και προεξήρχε επίσης της πρώτης Θείας Λειτουργίας εκεί.

Ο Μητροπολίτης Cherkasy και Chigyryn Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Πολτάβας και Kremenchug Fedir, ο Μητροπολίτης Bilotserkiv Yevstratiy, ο Επίσκοπος Chernihiv και Nizhyn Αντώνιος, ο ιερατικώς προϊστάμενος του Ναού π. Ihor Myskiv και τοπικοί κληρικοί συλλειτούργησαν με τον επικεφαλής της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Μετά τη θεία λειτουργία, ο Μητροπολίτης Θεοφάνειος τίμησε τον πατέρα Ιχώρ με ένα ακόμη ιερατικό παράσημο - ανάδειξη στο βαθμό του Πρωθιερέως.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Προκαθήμενος της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας εκφώνησε ομιλία, μεταξύ των οποίων είπε:

«Βρισκόμαστε στο διάστημα μεταξύ των εορτών της Αναλήψεως και της Πεντηκοστής. Ο Κύριος ανέβηκε στον ουρανό, αλλά είναι μαζί μας, ο Κύριος ανέβηκε, αλλά έστειλε τον Παράκλητο, το Άγιο Πνεύμα. Η χάρη του Αγίου Πνεύματος λειτουργεί αόρατα, αλλά την αισθανόμαστε με ιδιαίτερο τρόπο. Το νιώθουμε όταν συναντάμε τον Θεό, όταν επικοινωνούμε με τον Θεό μέσω της προσευχής. Και αυτή η αόρατη Θεία Χάρη ενισχύει τη σωματική και πνευματική μας δύναμη.

Σήμερα αισθανόμαστε αυτή την πνευματική χαρά, αυτή την πνευματική ανάταση με έναν ιδιαίτερο τρόπο, γιατί μαζί καθαγιάζουμε αυτόν τον όμορφο ναό προς τιμήν του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού. Γιατί ο ίδιος ο ναός είναι ένα κτίριο που χτίζουμε με τα χέρια μας. Εκεί όμως επικαλούμαστε τη θεία Χάρη και ορατά αγιάζουμε τον θρόνο. Με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος, το κτίριο αυτό γίνεται ένας ιδιαίτερος χώρος, ένας τόπος προσευχής μας, ένας χώρος όπου συγκεντρώνονται οι πιστοί. Άλλωστε, όλοι είμαστε ζωντανοί λίθοι που αποτελούν την Εκκλησία του Χριστού.

Επομένως, σε αυτή την δύσκολη περίοδο των δοκιμασιών, πρέπει να δυναμώνουμε την προσευχή μας, να είμαστε σταθεροί στην πίστη μας και να ευχαριστούμε πάντα τον Θεό για όλες τις ευλογίες που μας δίνει καθημερινά. Είναι απαραίτητο να ευχαριστήσουμε τόσο για τις καλές πράξεις όσο και για τις δοκιμασίες και να ζητήσουμε τη βοήθειά Του. Ο Κύριος να μη μας εγκαταλείψει στο μέλλον». 

Κατά την διάρκεια της λειτουργίας ακούστηκαν προσευχές για τους στρατιώτες που υπερασπίζονται την Ουκρανία, για την κυβέρνηση και τον λαό, για την ειρήνη των ψυχών όλων των πεσόντων υπερασπιστών της Πατρίδας και των πολιτών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Προκαθήμενος τίμησε με υψηλά εκκλησιαστικά βραβεία προστάτες, εθελοντές και πιστούς που εργάστηκαν σκληρά για την ανέγερση αυτού του ναού.

Ο Μητροπολίτης Ιωάννης με τη σειρά του εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη του Προκαθήμενου και του ευχήθηκε δύναμη και προσπάθεια να συνεχίσει να εργάζεται για το καλό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας μας.

Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU)


































Δεν υπάρχουν σχόλια: