e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Ο Ιησούς ως διάκονος των ανθρώπων

 ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

Κυριακή  Ε’ Νηστειών (Μαρίας της Αιγυπτίας) 21/4/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Στην σημερινή ευαγγελική περικοπή βλέπουμε να κυριαρχεί ένα μεγάλο θεολογικό θέμα της χριστιανικής μας πίστης, το θέμα της μεσσιανολογίας.  Δηλαδή, το τι είδους Μεσσία προσδοκούμε και ποια μορφή θα έχει η εξουσία του στον κόσμο μας. Την απάντηση σε αυτό το σύνθετο θεολογικό θέμα δίνει ο ίδιος ο Κύριος  με τον σημερινό λόγο του. Γνωρίζοντας τις διάφορες ιουδαϊκές μεσσιανικές αντιλήψεις, αντιπαραθέτει τον δικό Του μεσσιανικό λόγο.

Ανηφορίζοντας προς τα Ιεροσόλυμα ο Ιησούς ομιλεί στους Μαθητές και Αποστόλους Του, αναφερόμενος πρακτικά και όχι θεωρητικά πλέον για το τι πρόκειται να συμβεί στον Ίδιο κατά το αμέσως επόμενο διάστημα, τα μέλλοντα αυτώ συμβαίνειν. Ο λόγος αυτός του Κυρίου δεν είναι ένας λόγος θεολογικός – θεωρητικός μιας κάποιας ιουδαϊκής μεσσιανολογίας, αλλά είναι καθαρά χριστολογικός, μέσω του οποίου περιγράφει αυτά που θα συμβούν στον Ίδιο. Η φυλάκιση, οι ύβρεις, οι χλευασμοί, τα βασανιστήρια και τέλος ο σταυρικός θάνατος είναι όλα εκείνα που θα συμβούν στον Μεσσία, ο οποίος ήρθε στον κόσμο αυτόν, όχι για να τον εξουσιάσει, αλλά για να τον διακονήσει.

Ο εν λόγω μεσσιανικός λόγος του Κυρίου δεν έχει ουδεμία σχέση με τις διάφορες εξουσίες και τους εξουσιαστές αυτού του κόσμου που δρουν κυρίως σε βάρος των ανθρώπων. Εκείνο που προβάλλεται από τον Ιησού είναι η δυναμικότητα της διακονίας, την οποίαν ο Ίδιος εφαρμόζει στον επίγειο βίο Του και την προτείνει ως ήθος και αξίωμα και στους Μαθητές Του.

Αγαπητοί μου, ο Ιησούς ήρθε στον κόσμο αυτόν της φθοράς για να διακονήσει τον άνθρωπο, δίνοντας έτσι σε όλους εμάς τους χριστιανούς όλων των χρόνων και των εποχών το διαχρονικότερο μήνυμα της Εκκλησίας μας, που είναι η διακονία του ανθρώπου χωρίς όρια και προϋποθέσεις. Τούτο ας πράττουμε, για να έχουμε δικαίωμα και τόπο δίπλα Του εν ημέρα Αναστάσεως και Κρίσεως! Αμήν! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: