e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Στην Ουκρανία ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου

Στις 10 Αυγούστου 2023, ο αποκλειστικός εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Γέρων Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, έφτασε στην Ουκρανία μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Επιφάνιου και του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyi, και είχε συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας στην κατοικία του, στο μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ με τους χρυσούς τρούλους.

Ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ μετέφερε θερμούς χαιρετισμούς εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προσωπικά στον Μητροπολίτη Επιφάνιο και στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας συνολικά.

«Με την ευλογία του Παναγιωτάτου Πατριάρχη μας Βαρθολομαίου, ήρθα στο Κίεβο για να καταθέσω τη διαρκή υποστήριξη της Μητέρας Εκκλησίας στον ηρωικό λαό της Ουκρανίας, που αντιστέκεται στην άδικη και σκληρή ρωσική επίθεση. Κατά την επίσκεψη του Εξοχοτάτου Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyi στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πριν από ένα μήνα, συζητήθηκε η ανθρωπιστική διάσταση της εφαρμογής της φόρμουλας ειρήνης που πρότεινε η Ουκρανία, καθώς και άλλες ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες. Συμφωνήθηκε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ουκρανίας, ήρθα και εγώ για να εκπληρώσω αυτή τη σημαντική αποστολή», δήλωσε ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ.

Κατά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε θερμή και γόνιμη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιου.

Στο Μνημείο της χρυσότρουλης Μονής του Αγίου Μιχαήλ, αφιερωμένο στους στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας, ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ, συμπαραστατούμενος από τους αδελφούς της μονής, απότισε φόρο τιμής στις ψυχές των νεκρών υπερασπιστών της Ουκρανίας και ειρηνικούς κατοίκους που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα του πολέμου.

Την ίδια μέρα, μαζί με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Επιφάνιο, ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ επισκέφθηκε τη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ, όπου ο εφημέριος Αρχιμανδρίτης Αβραάμιος συνάντησε τον εκλεκτό προσκεκλημένο και του μίλησε για τον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως και την τρέχουσα κατάσταση της ζωής του μοναστηριού, η οποία σταδιακά εξελίσσεται, απελευθερωμένος από τον ζυγό του «ρωσικού κόσμου».

Υπηρεσία Τύπου Μητροπόλεως Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU)






























Δεν υπάρχουν σχόλια: