e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Απάρνηση του εαυτού του και άρση του δικού του σταυρού

 

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

Κυριακή μετά την Ύψωση, 17 Σεπτεμβρίου 2023

(Μαρκ. 8,34 – 9,1)

Του π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΠΟΜΟΝΗ

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή αναφέρεται στο σταυρό που φέρει στους ώμους του ο πραγματικός χριστιανός, ο πραγματικός μαθητής του Κυρίου, μέσω του οποίου γίνεται μέτοχος της αληθινής ζωής.

Ο Κύριος, απευθυνόμενος κυρίως στους μαθητές Του, αλλά και στο πλήθος που τον περιέβαλε, εξήγησε τι σημαίνει να τον ακολουθεί κάποιος. Ο Ίδιος παρουσιάζει ως μοναδική προϋπόθεση αυτής της συνοδοιπορίας την απάρνηση του εαυτού του και την άρση του δικού του σταυρού. Με τον σημερινό του λόγο ο Κύριος καλεί κάθε άνθρωπο να λάβει μια σημαντική και ταυτόχρονα δύσκολη απόφαση.  Σημαντική, γιατί με αυτή μπορεί να γίνει πραγματικός μαθητής και φίλος Του, και δύσκολη γιατί ο αληθινός χριστιανός οφείλει να κάνει την υπέρβαση και να «απαρνηθεί τον εαυτό του», όπως ακριβώς αναφέρει ο Κύριος. Τι σημαίνει όμως, να απαρνηθεί κάποιος τον εαυτό του; Η άρνηση του εαυτού μας αποτελεί την άρνηση του εγώ μας, την κατεδάφιση δηλαδή του εγωκεντρικού τείχους που υψώνουμε καθημερινά γύρω μας και την διάνοιξη διαδρόμου που οδηγεί στο εμείς.

Συνεχίζοντας ο Κύριος τον λόγο του, διερωτάται, ποιο είναι το όφελος του ανθρώπου, εκείνου που θα κερδίσει τον κόσμο όλο και θα ζημιώσει στην ψυχή του; Και τι μπορεί να δώσει ο άνθρωπος ως αντάλλαγμα για τη ζωή του; Εννοώντας, πάντα την αληθινή ζωή κοντά στον Θεό.

Η απάντηση που μπορεί να δοθεί και στα δυο αυτά ερωτήματα του Κυρίου είναι ότι η αξία του κόσμου ολόκληρου είναι πολύ μικρή μπροστά στην αληθινή ζωή κοντά στον Χριστό. Ο Κύριος, με τα λόγια του σήμερα, προτείνει σε όλους μας έναν τρόπο ζωής, ο οποίος δεν στηρίζεται σε μια απλή εσωτερική μεταστροφή του χαρακτήρα και της σκέψης μας, αλλά σε έναν τρόπο ζωής με σταυρικά στοιχεία. Αμήν!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: