e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Το βιβλίο του Οικουμενικού Πατριάρχη «Συνάντηση με το Μυστήριο», στα βουλγαρικά

Tην Πέμπτη, 4 Απριλίου 2024, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε σε ακρόαση τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρούσε κ. Ναούμ, Ιεράρχη της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, ο οποίος επέδωσε στον Πατριάρχη την βουλγαρική μετάφραση του βιβλίου του Παναγιωτάτου «Συνάντηση με το Μυστήριο», που είναι μία έκδοση της Μητροπόλεως Ρούσε.

Το βιβλίο αυτό, που κυκλοφορεί σε πολλές γλώσσες, αποτελεί μια σύγχρονη ανάγνωση της Ορθοδοξίας. Το θεολογικό επίμετρο είναι του μακαριστού Μητροπολίτου Διοκλείας Καλλίστου Ware, ενώ τις βιογραφικές σημειώσεις του Πατριάρχου επιμελήθηκε ο Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου, Καθηγητής π. Ιωάννης Χρυσαυγής. Η μετάφραση από τα ελληνικά είναι της Zlatina Ivanova.

Ο Μητροπολίτης Ναούμ χαρακτήρισε το βιβλίο του Οικουμενικού Πατριάρχου ως «πρόσκληση για συζήτηση που πρέπει να διεξαχθεί χωρίς προκατάληψη και φόβο, αλλά με καλή πίστη και ανοιχτότητα, με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και τη θρησκεία τους».

Ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Κανένας ίσως άλλος εκκλησιαστικός ηγέτης στην ιστορία δεν έχει δώσει τόση βαρύτητα στον οικουμενικό διάλογο και την επικοινωνία ως πρωταρχικό μέλημα της θητείας του. Και ασφαλώς, κανένας άλλος εκκλησιαστικός ηγέτης στην ιστορία δεν έχει φέρει τα περιβαλλοντικά ζητήματα στο προσκήνιο ή μάλλον στο κέντρο ακριβώς της προσοχής, προσωπικής και εκκλησιαστικής. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει προ πολλού θέσει το περιβάλλον στην πρώτη θέση της Εκκλησιαστικής του θεματικής, αναπτύσσοντας οικολογικά προγράμματα, προεδρεύοντας σε Πανορθόδοξες συναντήσεις, οργανώνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία μοναδικών περιβαλλοντικών συμποσίων ανά τον κόσμο, κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες».

Στη διάρκεια των δεκαπέντε τελευταίων χρόνων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αντιμετώπισε με τόλμη και ανέλαβε να ηγηθεί της προσπάθειας να βρεθούν λύσεις για τα δυσκολότερα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος –την ολοένα βαθύτερη καχυποψία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, την συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και τις οξείες διαιρέσεις που χαρακτηρίζουν τις μείζονες θρησκείες και τις Χριστιανικές Ομολογίες.

Αντλώντας λόγο από μια μακραίωνη παράδοση μαρτυρίου και από τη σύγχρονη εμπειρία των διωγμών που υφίσταται, η δυσκολία των ζητημάτων με τα οποία ασχολείται, δεν τον πτοούν. Αντιθέτως, παραμένει αποφασισμένος να υπομείνει και να δώσει τη διαφορετική μαρτυρία του, αναγνωρίζοντας ότι το ταξίδι και ο αγώνας για την ενότητα ορίζουν την υπέρτατη κλήση του αληθινού πνευματικού ηγέτη.

Στις αρχές του 2006, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε και πάλι τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου, αφού εόρτασε τα Θεοφάνεια (6 Ιανουαρίου) με τους Ορθοδόξους, πέταξε στην Νέα Ορλεάνη για να γίνει προσωπικά μάρτυς των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα και να ανακουφίσει τα θύματα της φυσικής αυτής καταστροφής. Μια φωτογραφία στο εξώφυλλο των Νιου Γιορκ Τάιμς τον απεικονίζει να βαδίζει ανάμεσα στα ερείπια της πόλης.

Το 2003, ο Πατριάρχης συνέχισε το πρόγραμμα των επισκέψεών του στις Ορθόδοξες κοινότητες ανά τον πλανήτη και προχώρησε στην πέμπτη μιας σειράς συναντήσεων, στη διοργάνωση των οποίων είχε πρωτοστατήσει, πριν από αρκετά χρόνια, ως μέρος του διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων Χριστιανών και Εβραίων. Την επόμενη χρονιά έκανε την τολμηρή προσπάθεια να στήσει γέφυρα με μια γωνιά του κόσμου εξαιρετικά εχθρική προς την θρησκευτική πίστη: την Κούβα. Ο Φιντέλ Κάστρο, η κυβέρνηση του οποίου έκτισε ξανά μια εκκλησία που ανήκε στη μικρή Ορθόδοξη κοινότητα της Κούβας ως χειρονομία σεβασμού προς τον Πατριάρχη, υποδέχθηκε προσωπικά τον Πατριάρχη και εξήρε τις προσπάθειές του να προαγάγει τη διεθνή αλληλοκατανόηση και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Με μόνη την παρουσία του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διακηρύττει την πνευματική κληρονομιά της Ορθοδοξίας καθώς προωθεί κοινωνικοπολιτικά ζητήματα του άμεσου πολιτισμικού περιβάλλοντός του και απευθύνει έκκληση για σεβασμό προς το Ισλάμ ή για την παγκόσμια ειρήνη.

Έχει ταξιδέψει περισσότερο από κάθε άλλον Ορθόδοξο Πατριάρχη στην ιστορία∙ έχει τελέσει τη Θεία Λειτουργία σε σημαντικά, από ιστορική άποψη, μέρη στην Μικρά Ασία, όπως στην Καππαδοκία και την Πέργαμο, σε ναούς όπου οποιαδήποτε λατρευτική πράξη θα ήταν αδιανόητη πριν από είκοσι πέντε μόλις χρόνια».

Πηγή: fosfanariou.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: