e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Έκκληση Βαρθολομαίου για τηλεοπτική κάλυψη της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά

Οι τουρκικές Αρχές έδωσαν στο παρά πέντε την ειδική γραπτή άδεια για την ετήσια τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, αλλά δεν υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη – πράγμα πρωτοφανές τουλάχιστον για την ΕΡΤ.

Μάλιστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απηύθυνε έκκληση, την Παρασκευή (11/08), σε κάθε ελληνικό τηλεοπτικό οργανισμό –δημόσιο ή ιδιωτικό– για τηλεοπτική κάλυψη της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμέλα, που θα γίνει την Τρίτη (15/08). 

Ο ίδιος, από τον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους του Γηροκομείου Βαλουκλή όπου χοροστάτησε στην παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, είπε: «Φέτος, τη λειτουργία μας αυτή δεν θα την καλύψουν οι τηλεοράσεις όπως άλλες χρονιές, αλλά ελπίζουμε να βρεθεί ένα ιδιωτικό κανάλι ή ένας τηλεοπτικός φορέας, ο οποίος θα θελήσει να αναλάβει». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΡΤ αρνήθηκε να αναλάβει τη μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από την Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο, επικαλούμενη υψηλό κόστος, παρά τη θετική στάση της ΕΡΤ3. Ως εκ τούτου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε με νόημα: «Δεν είναι δα και κανένα αστρονομικό ποσό για να μεταδοθεί η Λειτουργία, όχι για να προβληθεί ο Πατριάρχης και οι εκκλησιαζόμενοι την ημέρα εκείνη στην Παναγία Σουμελά, αλλά για να μπορέσουν οι απανταχού της γης αδελφοί μας να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία σε αυτόν τον ιερότατο για αυτούς χώρο, που είναι το παλλάδιον του Ποντιακού Ελληνισμού». 

Η ΕΡΤ, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, την Τρίτη (15/08) θα μεταδώσει τόσο το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο σε απευθείας μετάδοση από τον Ιερό Ναό της Μεγαλόχαρης της Τήνου όσο και τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης.

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: