e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Η πανήγυρις του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Βυζαντίου στο Νιχώρι του Βοσπόρου

Με σεμνότητα, ιεροπρέπεια και με την πατροπαράδοτη πολίτικη αρχοντιά, τα μέλη της Κοινότητας Νεοχωρίου του Βοσπόρου τίμησαν τη μνήμη του συγχωριανού τους, Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου.

Στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κουμαριωτίσσης τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία, με τη συμμετοχή κλήρου και λαού, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικού Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου.

Το βράδυ της Παρασκευής, 16 Φεβρουαρίου, τελέστηκε αρχικά στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νεομάρτυρος, που βρίσκεται στο βόρειο μέρος του γυναικωνίτη του Ιερού Ναού, πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια η αρτοκλασία με τον πανηγυρικό Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον κυρίως Ιερό Ναό της Παναγίας Κουμαριωτίσσης.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Αρχιμ. Σεραφείμ Γιάννος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος, Ιερ. Προϊστάμενος Νεοχωρίου, ενώ διακόνησε ο Πατριαρχικός Διάκονος Ανατόλιος Δοξαστάκης.

Έψαλαν εμμελέστατα οι τακτικοί Ιεροψάλτες της Κοινότητας Νεοχωρίου κ. Νίκος Παπαγεωργίου και κ. Παναγιώτης Ρακτιβάν, καθώς επίσης ο κ. Παναγιώτης Δάκος, τακτικός Ιεροψάλτης της Κοινότητας Παλαιού Μπάνιου Διπλοκιονίου.

Πριν από την Απόλυση και σύμφωνα με την παράδοση, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το πανηγυρικό κόλλυβο, προς τιμήν του εορταζομένου Αγίου, κήρυξε τον θείο λόγο και ευχήθηκε τα δέοντα προς όλους.

Ακολούθησε, μέσα σε εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα, μία θαυμάσια δεξίωση στην Κοινοτική αίθουσα και έτσι δόθηκε η καλή ευκαιρία της προσωπικής επικοινωνίας μεταξύ των ενοριτών.

Το Νιχώρι, το οποίο σεμνύνεται για τον Άγιο που προήλθε από τα σπλάγχνα του, εύχεται σε όλους χρόνια πολλά και καλά, γεμάτα από την ευλογία του Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Βυζαντίου.









Δεν υπάρχουν σχόλια: