e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Εορτή Αγίου Γεωργίου 2023, στο Β΄ Κοιμητήριο Πύργου Ηλείας

Ευρισκόμενοι στην καρδιά της Άνοιξης, μαζί με την «εορτή των εορτών και την πανήγυρη των πανηγύρεων», την λαμπροφόρο Ανάσταση του Χριστού, που είναι η πνευματική άνοιξη, «το έαρ της Χάριτος», εορτάστηκε με κάθε Εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη, καθώς επίσης με αισθήματα πνευματικής χαράς και ενθουσιασμού, όπως άλλωστε κάθε χρόνο η Ιερή και σεβάσμια μνήμη ενός εκ των πλέον λαοφιλών και μεγάλων Μαρτύρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας του Αγίου Γεωργίου, στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό αυτού στο (Β΄ Κοιμητήριο) Πύργου Ηλείας.
        Την παραμονή της εορτής Σάββατο 22 Απριλίου 2023, τελέσθηκε ο Μέγας Αναστάσιμος Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, προεξάρχοντος του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Ηλία Παπαγγελή, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος και ορθοτόμησε γλαφυρά και εποικοδομητικά όπως πάντα τον Θείον Λόγον, προς το παριστάμενο πολυπληθές εκκλησίασμα, ενώ συμμετείχαν οι Αιδεσιμότατοι π. Γεώργιος Κουτσοχρόνης, π. Αντώνιος Δημητρόπουλος, καθώς επίσης και ο οικείος Εφημέριος π. Νικόλαος Κατσηδήμας.
        Την Κυριακή 23 Απριλίου κυρία ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Αναστάσιμη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασιών. Τον Θείον Λόγον κήρυξε ο κ. Παναγιώτης Κουής Καθηγητής Θεολόγος αναφερόμενος εκτός από τον εορταζόμενο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο και στις εμφανίσεις του Χριστού μετά την Ανάσταση, καθώς επίσης και στην Σωτήρια ομολογία του Αποστόλου Θωμά. Ο Θωμάς ήταν ένας άνθρωπος προσγειωμένος. Δεν ήταν άπιστος αλλά καλοπροαίρετα δύσπιστος. Οι Ιεροί Πατέρες μιλούν για την «καλή απιστία» του Θωμά. Έκανε, ό,τι θα έκανε ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος. Ο Απόστολος Θωμάς αρχικά απουσίαζε κατά την εμφάνιση του Χριστού στους μαθητές Του, φαίνεται ότι αυτό έγινε κατά θεία οικονομία, για να γίνει πιστευτό το θαύμα της Αναστάσεως και να διαλυθεί κάθε είδους αμφιβολία.
        Οι θρησκευτικές αυτές λαμπρές εκδηλώσεις, κορυφώθηκαν το βράδυ της εορτής, με την τέλεση του Παρακλητικού Κανόνα του εορταζομένου Αγίου Γεωργίου, υπέρ υγείας και Θείας βοηθείας του σύμπαντος κόσμου, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Αθανασίου, ο οποίος κήρυξε και τον Θείον Λόγον με πατρικό τρόπο και νουθετώντας πνευματικά, αναφερόμενος γλαφυρά στο γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού το οποίο αποτελεί την πεμπτουσία της Χριστιανικής πίστεώς μας και είναι το κεντρικό θέμα της λατρείας μας. Παράλληλα αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Γεωργίου, καλώντας τους πιστούς να μιμηθούν, την χριστομίμητη ζωή, τους αθλητικούς αγώνες, την πίστη και την ομολογία Του! Ακολούθησε η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων του Αγίου Γεωργίου και της Αναστάσεως του Κυρίου, με την φιλάδελφη συμμετοχή των Αιδ. π. Παντελέημονος Παπαηλιού, π. Βασιλείου Λαγκαδινού, π. Αθανασίου Αγγελόπουλου π. Αυγερινού Τσουκαλά, π. Θεοδώρου Γκοτσόπουλου, π. Βίκτωρος Boκλόκ και του Ιερολογιοτάτου Διακόνου π. Βασιλείου Σμέρου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πύργου "Απόλλων" προσδίδοντας μια ξεχωριστή νότα. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Μαρίνος Αχτύπης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Ευστάθιος Καννής, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πύργου κ. Ιωάννης Βαρελάς, ο εκ της ενορίας καταγόμενος Βουλευτής του Σύριζα κ. Διονύσιος Καλαματιανός, καθώς επίσης οι υποψήφιοι Βουλευτές κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος , Ιωάννα-Μαρία Σταθοπούλου και πλήθος φιλέορτων Χριστιανών. Ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, όπου και ανήκει ο εν λόγω Κοιμητηριακός Ιερός Ναός π. Νικόλαος Κατσηδήμας, κατακλείνοντας την εσπερινή αυτή μεγαλοπρεπή θρησκευτική σύναξη, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους προσήλθαν με Ιεροπρέπεια, Εκκλησιαστική ευταξία και ευλάβεια, για να προσκυνήσουν και να τιμήσουν τον τιμώμενο Άγιο Γεώργιο επιζητώντας την ισχυρή προστασία Του!
    Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως.


























Δεν υπάρχουν σχόλια: