e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Να πλουτίσουμε εν Κυρίω με έργα αγαθά

ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά, 26 /11/2023

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Τη συνάντηση του Κυρίου με κάποιο πλούσιο άρχοντα και την συνομιλία τους, παρουσιάζει σήμερα ο ιερός συγγραφέας. 

Κάποιος πλούσιος άρχοντας πλησίασε τον Κύριο προσπαθώντας αρχικά να τον κολακεύσει  προσφωνώντας Τον, «Διδάσκαλε αγαθέ», και στη συνέχεια εκθέτοντάς Του την απορία,  τι πρέπει να κάνει για να γίνει κληρονόμος της αιώνιας ζωής. Ο Κύριος αμέσως του επέστρεψε τη φιλοφρόνηση με τη μορφή ελεγκτικής ερώτησης: «Τι με λέγεις αγαθόν;» δείχνοντάς του ότι δεν έχει καμία ανάγκη τις διάφορες φιλοφρονήσεις. Στη συνέχεια τον ρωτά, αν γνώριζε τον Δεκάλογο εκ του Μωσαϊκού Νόμου και, όταν αυτός του αποκρίθηκε θετικά και τον διαβεβαίωσε ότι όλες τις εντολές τις τηρεί από τα νιάτα του, ο Κύριος τον συμβουλεύει ότι δεν μένει κάτι άλλο από το να πουλήσει τα υπάρχοντά σου και τα χρήματα που θα λάβει, να τα δώσει στους πτωχούς. Ο ευκατάστατος άνδρας, μη περιμένοντας αυτή την απάντηση, στεναχωρήθηκε και αποχώρησε. Ο Κύριος μετά τη συνομιλία αυτή διαπίστωσε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στον άνθρωπο, που είναι εγκλωβισμένος μέσα στα πλούσια υλικά αγαθά να εισέλθει στη βασιλεία του Θεού.

Ο πλούσιος άρχοντας είχε δημιουργήσει έναν κόσμο ιδιότυπα ρομαντικό, που χαρακτηριζόταν από μιαν αυτάρεσκη ευσέβεια και ευαισθησία, έναν κόσμο τόσο φανταστικό, στον οποίο χωρούσαν μόνο τα πολλά υλικά αγαθά και τα ηθικά του κατορθώματα. Ό,τι δηλαδή όριζε ο Νόμος και εντυπωσίαζε εξωτερικά τους ανθρώπους. Κι ενώ ήταν τόσο πλούσιος, στην πραγματικότητα ήταν τόσο φτωχός, διότι φτωχός δεν είναι εκείνος που δεν έχει πολλά υλικά αγαθά, αλλά εκείνος που δεν μπορεί να τα στερηθεί ή να τα δώσει στον συνάνθρωπο. Ο πλούσιος αυτός άρχοντας  σήμερα έχασε τη μεγάλη ευκαιρία της ζωής του, να κερδίσει τον εαυτό του προσφέροντάς τον, να βρει τον αληθινό πλούτο, δίνοντάς τον. Αντίθετα, έγινε περίλυπος, μη μπορώντας να αποχωρισθεί αυτά που -ούτως ή άλλως- κάποια στιγμή θα αποχωρισθεί, αναχωρώντας από αυτόν τον κόσμο.

Ας αδράξουμε τις πάμπολλες ευκαιρίες που μας δίνει ο Κύριος στη καθημερινότητά μας, ώστε να απαλλαγούμε από την πνευματική φτώχεια και να πλουτίσουμε εν Κυρίω με έργα αγαθά. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: