e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Η σχολική θρησκευτική αγωγή καλείται να επιτελέσει πολυδιάστατο έργο»

Το πολυδιάστατο έργο που καλείται στις να επιτελέσει στις μέρες μας η σχολική θρησκευτική αγωγή, υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε μήνυμά του το οποίο απέστειλε προς την 6η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων, με θέμα: «Δημοκρατικό Σχολείο και Θρησκευτική Εκπαίδευση», την οποία διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ», στη Θεσσαλονίκη, από 10 έως 12 Νοεμβρίου 2023.

Ο Παναγιώτατος μεταξύ άλλων σημείωσε πως η σχολική θρησκευτική αγωγή καλείται να συμβάλει στην προώθηση των βασικών στόχων του δημοκρατικού σχολείου και στην ενίσχυση του απειλούμενου πλέον ανθρωπιστικού προσανατολισμού του. «Οφείλει να προβάλει την απόλυτη αξία και ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, τη σημασία του αγώνα για το κοινό καλό, τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την ανοικτοσύνη προς το διαφορετικό και την αποδοχή κοινών πανανθρωπίνων αξιών ως πλαισίου ειρηνικής συνυπάρξεως και διαπολιτισμικής επικοινωνίας», επισήμανε.

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επαίνεσε τον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «ΚΑΙΡΟΣ» για την εύκαρπο ενασχόλησή του με το μάθημα των Θρησκευτικών, με τις πολλαπλές λειτουργίες του στην εκπαίδευση και την παιδαγωγικώς και θεολογικώς λυσιτελεστέρα οργάνωσή του, ενώ προέτρεψε τα μέλη του Συνδέσμου να συνεχίσουν τον καλό αγώνα επ’ αγαθώ της μαθητιώσης νεολαίας, της χριστιανικής και θρησκευτικής παιδείας της και της αξιοποιήσεως της Ορθοδόξου πολιτισμικής κληρονομίας ενώπιον των σύγχρονων προκλήσεων, αλλά και ως οχήματος «προόδου εις την συνείδησιν της αληθούς ελευθερίας».

Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: