e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Μύρα της Λυκίας για την εορτή του Αγίου Νικολάου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προΐσταται φέτος του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας, όπου ήταν Επίσκοπος ο Άγιος.

Την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, το απόγευμα, ο Πατριάρχης χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό της εορτής, στην Παλαιοχριστινιακή Βασιλική του Αγίου, και σήμερα θα προστεί της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Τον Πααναγιώτατο συνοδεύουν οι Ιεράρχες του Θρόνου: Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος, που είναι και ο οικείος ποιμενάρχης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιος.

Ο αείμνηστος καθηγητής της Χριστιανικής και Βυζαντινής Αρχαιολογίας καθηγητής Γεώργιος Αντουράκης σημείωνε για την Βασιλική του Αγίου Νικολάου: «Το αξιόλογο αυτό μνημείο -που αποτελεί χαρακτηριστικό “Μουσείο” παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής Τέχνης- παρουσιάζει έντονη, και μάλιστα αδιάκοπη λατρευτική χρήση από τον 4ο αιώνα (τάφος του Αγίου, γλυπτά κ.ά.) και σχεδόν έως τη μοιραία εκείνη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Έτσι, ο περίφημος Ναός του Αγ. Νικολάου στα Μύρα κατέχει εξέχουσα θέση στη συνείδηση όχι μόνο του μικρασιατικού λαού, αλλά και ολοκλήρου του Χριστιανικού κόσμου, και μάλιστα μέχρι σήμερα. Μετά τον περίφημο Ναό του Ευαγγελιστού Ιωάννου στην Έφεσο, ο τάφος και η εκκλησία του Αγ. Ιωάννου είναι το πρώτο σε σπουδαιότητα χριστιανικό μνημείο της Μ. Ασίας».

Πηγή: fosfanariou.gr


















Δεν υπάρχουν σχόλια: