e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Από την ενσάρκωση του Κυρίου ξεκινά νέα βίβλος γενέσεως

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, 24/12/2023

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή παρουσιάζει το γενεαλογικό δέντρο του Κυρίου, όπως το κατέγραψε ο ευαγγελιστής Ματθαίος. Με την πρώτη ματιά η παρούσα ευαγγελική περικοπή, που αναφέρει τα ονόματα των πατριαρχών, βασιλέων και αρχιερέων μέχρι την έλευση του Ιησού, ενδεχομένως φαίνεται άχαρη. Κυρίως γι’ αυτούς που έχουν χαρακτηρίσει την Παλαιά Διαθήκη απλά ως το βιβλίο της ιστορίας του ιουδαϊκού λαού.

Περνώντας όμως σε μια πιο ουσιαστική ανάγνωση του εν λόγω χωρίου, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι τα μηνύματα που εκπέμπει είναι πολλά. Αρχικά διαπιστώνουμε ότι τίποτα δεν είναι προϊόν της τύχης, αλλά ότι όλα είναι κεφάλαια του μυστηρίου της Θείας Οικονομίας. Στη συνέχεια, γίνεται ορατή μες από την παρούσα  γενεαλογία, η συνέχεια μεταξύ των δυο Διαθηκών.  Διαπιστώνουμε ότι όλες οι επαγγελίες  που δόθηκαν στον Αβραάμ και το βασιλέα Δαυίδ δεν έμειναν ανεκπλήρωτες παρά τη μακρά περίοδο της βαβυλώνιας αιχμαλωσίας. Εκπληρώθηκαν όλες με την έλευση του Ιησού Χριστού.

Η έλευση του Μεσσία αποδεικνύει ότι ο Θεός μένει κοντά στον άνθρωπο, πιστός στις διαθήκες Του. Ο Κύριος είναι ο αληθινός Μεσσίας, απόγονος του Δαυίδ που τον αναμένουν όλα τα έθνη, τα οποία στα πρόσωπα των μάγων, από την Ανατολή σπεύδουν να τον προσκυνήσουν.  Από την ενσάρκωση του Κυρίου, ξεκινάει μια νέα βίβλος γενέσεως, στην οποία είμαστε ενταγμένοι όλοι εμείς που βαπτιστήκαμε στο όνομά Του. Φυσικά δεν μπορούμε να σωθούμε από την φθορά της αμαρτίας ούτε με το όνομα χριστιανός, αλλά ούτε και με τη συγγένεια που αναπτύσσουμε μαζί Του. Η σωτηρία των μελών του νέου αυτού γενεαλογικού δέντρου έρχεται μέσα από την συμμετοχή μας στην πορεία που χάραξε Εκείνος, από την φάτνη της Βηθλεέμ στον σταυρό του Γολγοθά, τον τάφο και την Ανάσταση, ωθούμενος από την αγάπη για τον άνθρωπο.  Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: