e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

ρικ news | Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016 17:30

Οι αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας θα δικαιώσουν την πραγματοποίησή της, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου. Τόνισε πως πρόκειται για Σύνοδο που θα επιβιώσει μέσα στην ιστορία, με ορθές αποφάσεις που έλαβε. 

Η Σύνοδος, ύστερα από διαβουλεύσεις έξι ημερών, ενέκρινε έξι θεολογικά κείμενα, με ομοφωνία. Σήμερα, εγκρίθηκε το πιο ακανθώδες, που αφορά τη σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο. Ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις, η επίμαχη αναφορά που έχει υιοθετηθεί ως χαρακτηρισμός (ουσιαστικά αφορά τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία) είναι η ιστορική ύπαρξη ετερόδοξων εκκλησιών ή ομολογιών. 


Τα υπόλοιπα θέματα είναι: Η αποστολή της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο, η ορθόδοξη διασπορά, το αυτόνομο και ο τρόπος ανακήρυξής του, η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρησή της σήμερα και ο γάμος και κωλύματα που σχετίζονται με αυτόν. 


Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ο προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας δήλωσε: 


«Με τη χάρη του Θεού, προ ολίγου τελειώσαμε όλα τα θέματα που παρουσιάστηκαν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Υπεγράφησαν τα κείμενα και εδιαβάσθη προ ολίγου και το μήνυμα που θα στείλει αύριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Σίγουρα το έργο δεν ήτο εύκολο. Το ότι έλειπαν και τέσσερις Εκκλησίες μας δυσκόλευε, αλλά το αντιπαρήλθαμε, γιατί η όλη Εκκλησία εκφράζεται με τις σωστές αποφάσεις των Εκκλησιών, όσες και εάν είναι. Και μια Σύνοδος δεν ονομάζεται Οικουμενική ή Μεγάλη Σύνοδος από τους πολλούς επισκόπους που έχει, αλλά εκφράζεται ως μεγάλη από τις αποφάσεις τις σωστές που παίρνει η Σύνοδος αυτή. Άρα, δεν είναι η ποσότητα που έχει σχέση, εάν είναι μεγάλη ή μικρή σύνοδος, αλλά από την ορθότητα των αποφάσεων που λαμβάνει εκάστη Σύνοδος, χαρακτηρίζεται μεγάλη ή μικρή. Και θέλω να πιστεύω ότι τη Σύνοδό μας αυτήν ήδη τη χαρακτηρίζομεν Μεγάλη και θα παραμείνει Μεγάλη μέσα στην ιστορία, γιατί θέλω να πιστεύω πως οι αποφάσεις που πήραμε είναι σωστές. Τα μηνύματα που θα δώσουμε διά των μέσων ενημέρωσης, που είναι πλουραλιστικά, θα σταλούν παντού. Παγκοσμίως. Όχι μόνον στους ορθοδόξους, αλλά και στις άλλες χριστιανικές ομολογίες και εκκλησίες, αλλα ακόμη και στις άλλες θρησκείες, είτε λέγονται μουσουλμάνοι ή βραχμάνοι ή βουδιστές. Τα μηνύματα της Συνόδου αυτής θα πάνε σε όλο τον κόσμο». 


Ερώτηση: Και βρέθηκε κι η χρυσή τομή για το τελευταίο θέμα για τις σχέσεις με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο, για το ποια θα είναι η ονομασία που θα αποδίδεται; 

Μακαριώτατος: Όντως, το τελευταίο θέμα μάς πήρε μιάμισυ μέρα για να το εγκρίνουμε. Υπήρχαν αρκετές δυσκολίες, αλλά ο λόγος και ο αντίλογος έφερε τη χρυσή τομή και, συν Θεώ, ετελειώσαμε προ ολίγου, στην κανονική λήξη της Συνόδου, γι' αυτό και αξιοποιήσαμε μετά ακόμη μιάμισυ ώρα για τα υπόλοιπα και έτσι τώρα είμαστε εις θέσιν, το απόγευμα να κάνουμε τη λήξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 

Ερώτηση: Ανανεώσατε το ραντεβού σας για κάποια άλλη Μεγάλη και Αγία Σύνοδο ή είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αναμένουμε κάτι τέτοιο; 

Μακαριώτατος: Πιστεύω ότι οσάκις υπάρξουν θέματα που πρέπει να απασχολήσουν μια Μεγάλη Σύνοδο, με το θάρρος που έχουμε πάρει, δεν νομίζω ότι θα δυσκολευθούμε και να κάνουμε άλλα 55 χρόνια, για να φθάσουμε σε Μεγάλη Σύνοδο. Πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά θέματα που απασχολούν τον λαό μας και πρέπει πολύ σύντομα, συν Θεώ, να ξαναγίνει Μεγάλη Σύνοδος, ούτως ώστε όσα θέματα δεν προλάβαμε να εξετάσουμε, να τα εξετάσει η Μεγάλη Σύνοδος, την οποίαν βέβαια και πάλι θα την ορίσει η Σύναξις των Προκαθημένων, γιατί οσάκις υπάρχει κάτι που απασχολεί την όλη Εκκλησία, πάντοτε, εν Συνόδω, λαμβάνονται οι αποφάσεις. Δεν αποφασίζει ένας. Αλλά αποφασίζουν οι εκπρόσωποι των τοπικών Εκκλησιών, που εκπροσωπούνται κυρίως από τους Προκαθημένους και δυο συμβούλους που πάντοτε τους συνοδεύουν.  

Ερώτηση: Το αποτέλεσμα ουσιαστικά θεωρείται απόλυτα επιτυχές και δικαιώνει τις προσπάθειες για πραγματοποίηση αυτής της Συνόδου; 

Μακαριώτατος: Ναι, πιστεύω ότι οι αποφάσεις μας θα δικαιώσουν τη σύγκληση αυτής της Συνόδου και θα δικαιωθούν και από τον λαό μας που θα δεχθεί τα μηνύματα, καθώς επίσης, είμαι σίγουρος, ακόμη και από τις θετικές απόψεις των Εκκλησιών που δεν έχουν έρθει. Διότι οι λόγοι που τους έκαναν να μην έρθουν είναι επουσιώδεις. Και θέλω να πιστεύω ότι και αυτοί θα δεχθούν τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 

Πηγή: Στέλλα Μιχαήλ, Κρήτη/Αποστολή ΡΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: