e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

Ο Θεός δεν ζητάει αδύνατα πράγματα να εκτελέσουμε

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
26 Ιουνίου 2016
(Ματθ. ι΄ 32-33, 37-38, ιθ΄ 27-30)


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Δύσκολος, ακανθώδης και δυσβάσταχτος είναι ο δρόμος προς την θέωση! Είναι γεμάτος συκοφαντίες, αδικίες, διώξεις, μαρτύρια, φυλακίσεις, θάνατο. Όλα αυτά ο Κύριος τα προανήγγειλε, αλλά συγχρόνως τόνισε και την μέγιστη ανταμοιβή που θα λάβουν όσοι προτιμήσουν τον δύσκολο αυτό δρόμο, όσοι εισέρχονται δια της “στενής πύλης”. Ο άνθρωπος που με θάρρος, χωρίς ντροπή, θα ομολογήσει τον Χριστό, θα δεχτεί ανάλογη αντιμετώπιση από τον ίδιο τον Θεό. Αν όμως ντραπεί για την πίστη του, τότε κι ο Θεός θα ντραπεί γι’ αυτόν.

Επίσης, ενώ φαινομενικά ζητεί ο Κύριος Ιησούς την εγκατάλειψη των οικείων μας προσώπων για χάρη Του, στην ουσία με τα λόγια του αυτά διδάσκει τον ουσιαστικότερο και βαθύτερο σεβασμό για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Δεν ζητάει την περιφρόνηση και αστοργία προς τους δικούς μας, αντιθέτως η βαθιά αγάπη και πίστη στο Θεό συνεπάγεται μεγαλύτερη αγάπη στους γονείς, τους αδελφούς, τους συγγενείς και τους συνανθρώπους μας γενικότερα.

Κι αν ακόμη μας ζητάει κάποιες μικρές θυσίες, αυτές δεν είναι τίποτα μπροστά στην δόξα, που θα απολαύσουμε στη Βασιλεία των Ουρανών. Διότι τα αγαθά του Ουρανού “οφθαλμός ουκ είδε και ους ουκ ήκουσε και επί καρδίαν ουκ ανέβη”. Κανένα ανθρώπινο μάτι ή αυτί ή καρδιά δεν αντιλήφθηκε ποτέ τα μεγαλεία της δόξας του Θεού, τα οποία δίδονται μόνο στους πιστούς.

Ο Θεός δεν ζητάει αδύνατα πράγματα να εκτελέσουμε. Γνωρίζει την ιδιαιτερότητα και τα ανθρώπινα όρια του καθενός μας. Δεν βραβεύει την ποσότητα, αλλά την ποιότητα. Δεν τον νοιάζει τόσο το τέλειο αποτέλεσμα, όσο η ειλικρινής και ακάματα ανθρώπινη προσπάθεια, χαρακτηριστικό εξάλλου όλων των Αγίων και Δικαίων της Εκκλησίας.

Πολλοί ισχυροί και πονηροί θα διώξουν τους Δικαίους και τους ευσεβείς με κάθε τρόπο. Άνθρωποι αμετανόητοι θα τους συκοφαντήσουν και θα τους δολοφονήσουν μετά από φρικτά βασανιστήρια. Ας μη δειλιάσουν, ας μη σιωπήσουν, διότι το στεφάνι της δόξας, που θα λάβουν, θα είναι ανεκτίμητης αξίας.

Σήμερα οι διωγμοί και οι διώκτες άλλαξαν μορφή. Χρησιμοποιούν ως όπλο την ειρωνεία και την συκοφαντία, για να πτοήσουν τους πιστούς. Τους λοιδορούν ως στενοκέφαλους, κουτούς και καθυστερημένους. Ας μην δειλιάσουμε ενώπιον όλων αυτών, αλλά ας μιμηθούμε τη ζωή και το γενναίο παράδειγμα Πάντων των Αγίων της Εκκλησίας μας, κάνοντάς τους αιώνια πρότυπα της ζωής μας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: