e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Θεοφάνια 2021 στη Γενεύη


Με την δέουσα ιεροπρέπεια και κατάνυξη, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Μαξίμου, εορτάσθηκε στον Σταυροπηγιακό Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου στο Σαμπεζύ Γενεύης η Δεσποτική Εορτή των Θεοφανίων, παρουσία ικανού αριθμού πιστών και σύμφωνα με τα μέτρα που έλαβαν οι Αρχές του Καντονίου της Γενεύης για την καταπολέμηση της μάστιγας του κορωνοϊού. Σημειωτέον, ότι στο Καντόνιο της Γενεύης, σε κάθε ιερά Ακολουθία ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός συμμετοχής είναι πενήντα πρόσωπα.

Σύμφωνα με την λειτουργική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την σχετική Τυπική διάταξη, ο Μέγας Αγιασμός ετελέσθη στο τέλος της Ιεράς Ακολουθίας του Όρθρου, ευθύς μετά την Δοξολογία.

Μετά την Απόλυση, ο ιερουργήσας Αρχιερεύς απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στο εκκλησίασμα, ομιλήσας, δίκην κατηχήσεως, για το νόημα της Θεοφανείας, όπως και για τον τρόπο με τον οποίο η πρωτοχριστιανική Εκκλησία εόρταζε ταυτοχρόνως Χριστούγεννα και Θεοφάνια στις 6 Ιανουαρίου.

Περαίνων τον λόγον, ο άγιος Ελβετίας ευχήθηκε ο Θεός, που αγίασε τα Ιορδάνεια ρείθρα, καταπέμψας το Πανάγιόν Του Πνεύμα και συνέτριψε τας κεφαλάς των εκείσε εμφωλευόντων δρακόντων, να μας απαλλάξει το ταχύτερο από την σοβούσα πανδημία, προκειμένου να επανεύρουμε τους ομαλούς ρυθμούς της καθημερινότητός μας.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Μητροπολίτης Ελβετίας προέστη της εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Αριστοτέλους Μουρατίδη, ενός παλαιού, αγαπητού και αξιοσέβαστου μέλους της Ενορίας Γενεύης, την οποία εβοήθησε παντοιοτρόπως επί δεκαετίες. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.
















Δεν υπάρχουν σχόλια: