e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Επικοινωνία Οικουμενικού Πατριάρχου με Μητροπολίτη Δημητριάδος για τις φωτιές στη Μαγνησία

Την πατρική συμπαράσταση του ιδίου και της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως εξέφρασε σήμερα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο. Ο Παναγιώτατος εκδήλωσε το αμέριστο ενδιαφέρον και την προσωπική του αγωνία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και ευχήθηκε για την υγεία των πολιτών και την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ συνεχάρη τις Αρχές και το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Στρατού και της Αστυνομίας για τον τιτάνιο αγώνα τους, προκειμένου να διαφυλάξουν τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων.

Νωρίτερα, περιοδεία στις πληγείσες από την καταστροφική πυρκαγιά περιοχές στο Σέσκλο και στο Βελεστίνο, πραγματοποίησε ο Σεβαμιώτατος κ. Ιγνάτιος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Μάξιμο Παπαϊωάννου, τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου, Αρχιμ. Επιφάνιο Οικονόμου, και τον Διάκονο Ιάκωβο Πρώια.

Καταρχάς, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τους κατοίκους της Νέας Αγχιάλου, που από χθες φιλοξενούνται στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, με επικεφαλής τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Αγχιάλου, Πρωτ. Αθανάσιο Μακαντάση, και τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Μικροθηβών, π. Νικόλαο Μακαντάση. Ο Σεβασμιώτατος διαπίστωσε τις άριστες συνθήκες φιλοξενίας που εξασφαλίζει ο Δήμος Βόλου και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και της τοπικής Εκκλησίας στους κατοίκους της Νέας Αγχιάλου, ευχόμενος την άμεση επιστροφή στα σπίτια τους. Δήλωσε, μάλιστα, ότι «η ιστορία των διδάσκει πως οι Αγχιαλίτες ξέρουν να ανασταίνονται και να ορθοποδούν, μετά από μεγάλες περιπέτειες». Εξέφρασε, τέλος, την πρόθεσή του να λειτουργήσει την Κυριακή, 30 Ιουλίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ν. Αγχιάλου, εφόσον επιτραπεί στους κατοίκους η επιστροφή τους στην πόλη.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Σέσκλο, διασχίζοντας τις καμένες περιοχές και ενημερώθηκε από τον Εφημέριο του Χωριού π. Στέφανο Στύλα, για τις τραγικές ώρες που έζησαν οι κάτοικοι του χωριού, παλεύοντας, κυριολεκτικά, με τις φλόγες, για να σώσουν τον τόπο τους. Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής αποδίδουν την σωτηρία του Σέσκλου στην θαυματουργική επέμβαση του Ταξιάρχου Μιχαήλ, καθώς είδαν την φορά της φωτιάς να αντιστρέφεται ξαφνικά, λίγο πριν αγγίξει τα πρώτα σπίτια.

Ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε, επίσης, με κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που βρίσκεται σε επιφυλακή στην πλατεία του χωριού, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τον ηρωικό αγώνα του προσωπικού της Υπηρεσίας, για την σωτηρία ανθρώπων και περιουσιών.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του ήταν το Βελεστίνο, όπου συναντήθηκε με τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βελεστίνου, Πρωτ. Αθανάσιο Συρταδιώτη, και τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Βελεστίνου, Πρωτ. Θεοφάνη Μανούρα, από τους οποίους ενημερώθηκε για τις τραγικές ώρες που έζησε η πόλη και η ευρύτερη περιοχή, για τον προσωπικό αγώνα των ιδίων, που πάλευαν με τις φλόγες, για να σώσουν ό,τι ήταν δυνατόν, αλλά και τον ηρωικό αγώνα των νέων της περιοχής, οι οποίοι επέδειξαν περίσσευμα ψυχής, συνεπικουρώντας το έργο των πυροσβεστών. Ο Σεβασμιώτατος, συγκινημένος, συνεχάρη τους Ιερείς του, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, και εξήρε την στάση της νεολαίας, δηλώνοντας «ότι οι νέοι μας είναι η χρυσή ελπίδα της πατρίδας για το μέλλον της Ελλάδας, καθώς, αποδεικνύεται, σε τέτοιες δύσκολες στιγμές και περιστάσεις, ότι διαθέτουν μεγάλο απόθεμα, ψυχικών δυνάμεων και φιλότιμου, που πρέπει να εμπνέει και να παραδειγματίζει όλους».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επιθεώρησε την πορεία των έργων αποκατάστασης της κεραμοσκεπής του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βελεστίνου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξή τους.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: