e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Στόχος ο κατά Θεόν πλουτισμός

ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή Θ΄ Λουκά, 19 /11/2023

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Μες από τη γραφίδα του ευαγγελιστή Λουκά παρουσιάζεται μια από τις εξόχως διδακτικές παραβολές του Κυρίου. Ο λόγος για την παραβολή του άφρονος πλουσίου.

Ο Κύριος, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει στον λαό ότι η μακροζωία και η ευτυχία του ανθρώπου δεν εξαρτάται από τα υλικά αγαθά που έχει συγκεντρώσει, αλλά από το ψυχικό μεγαλείο του, παρουσιάζει ένα πλούσιο γαιοκτήμονα, ο οποίος συγκέντρωνε στις αποθήκες του τα γεννήματα της ιδιοκτησίας του. Οι υπάρχουσες όμως αποθήκες δεν ήταν σε θέση να χωρέσουν το πλήθος των γεννημάτων. Έτσι, μοναδική έγνοια του πλουσίου αυτού ανδρός ήταν το πώς θα κατεδαφίσει αυτές τις αποθήκες και θα οικοδομήσει μεγαλύτερες που θα χωρούσαν τους καρπούς. Όταν το πέτυχε και αυτό, είπε στον εαυτό του, «τώρα έχεις τα πάντα. Φάε, πιες και αναπαύου». Αυτή η σκέψη τον κρατούσε ξάγρυπνο πολλά βράδια, μέχρι το βράδυ εκείνο που πληροφορήθηκε ότι ο θάνατός του ήταν προ του πυλών. Τότε ο Θεός τον ρώτησε «όλα αυτά που με τόσο κόπο και έγνοια απόκτησες χάνονται από τη στιγμή που τελειώνει και η δική σου ζωή, τότε ποιο ήταν το νόημα της ζωής σου»;

Ο πλούσιος αυτός άνθρωπος της σημερινής παραβολής έθεσε ως στόχο στη ζωή του, να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα υλικά αγαθά για να ικανοποιήσει προφανώς τον εγωισμό και την αυταρέσκειά του. Ξέχασε όμως το πρόσκαιρον του βίου τούτου και πίστεψε και αυτός όπως και πολύ από τους συνανθρώπους μας ότι είναι αθάνατος και αιώνιος. Η πραγματικότητα όμως ήρθε να διδάξει αυτόν και κατ’ επέκτασιν όλους εμάς ότι είμαστε σε αυτό τον κόσμο για λίγο. Στόχος μας οφείλει να είναι ο κατά Θεόν πλουτισμός, δηλαδή ο πλούτος της ψυχής που έρχεται μες από τα έργα της ανιδιοτελούς και αληθινής αγάπης. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ένας σύγχρονός μας ιεραπόστολος, «η ζωή μας είναι τόσο μικρή, ας βιαστούμε να κάνουμε το καλό στον κόσμο». Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: