e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Εορτή των Ταξιαρχών στο Μέγα Ρεύμα ΚΠόλεως

Η Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος, στην Πόλη, τίμησε και φέτος με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τους πολιούχους, προστάτες και αρωγούς της, τους Παμμεγίστους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που είχε καταρτιστεί, το απόγευμα της Τρίτης, 7 Νοεμβρίου, τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός της Συνάξεως των Αγίων Ασωμάτων, στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τράλλεων κ. Βενιαμίν, ο οποίος ευλόγησε και την αρτοκλασία. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Μέγας Κατηχητής κ. Χρύσανθος, Ιερ. Προϊστάμενος της Κοινότητας, οι Ιερ. Προϊστάμενοι των γειτονικών Κοινοτήτων Παλαιού Μπάνιου, Αρχιμανδρίτης κ. Γεδεών Μαγκριώτης, Μεσαχώρου, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ευάγγελος Γρηγοριάδης, και Μπεμπεκίου, Πρεσβύτερος κ. Κυριάκος Κεσίσογλου, ενώ διακόνησε ο Διάκονος κ. Κωνσταντίνος Μαυρομάτης, από την Μεγαλώνυμη Κοινότητα Σταυροδρομίου. Έψαλαν εμμελέστατα οι τακτικοί Ιεροψάλτες της Κοινότητας κ. Χρυσοβαλάντης Τζαβίδης, Δημήτριος Τζημάρας και Παναγιώτης Καπάριζας.

Μετά το τέλος του Εσπερινού, παρατέθηκε δεξίωση για όλους τους εκκλησιασθέντες.

Το πρωί της Τετάρτης, 8 Νοεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Κοινότητας τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της εορτής των Αγίων Αρχιστρατήγων, χοροστατούντος του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου. Λειτουργός ήταν ο Αρχιμανδρίτης κ. Καισάριος Χρόνης, Υπεύθυνος του Πατριαρχικού Αρχειοφυλακίου, τον οποίον διακόνησε ο Διάκονος κ. Οικουμένιος Αμανατίδης, Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων κ. Καλλίνικος, ενώ τους Πατριαρχικούς χορούς πλαισίωσαν οι τακτικοί Ιεροψάλτες της Κοινότητας. Από το Ι. Βήμα συμπροσεύχονταν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Ικονίου κ. Θεόληπτος και Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας.

Ο Κοινοτικός Ναός του Μεγάλου Ρεύματος άστραφτε από καθαριότητα και έλαμπε από ένα υπερκόσμιο φως, καθώς οι ακτίνες του ηλίου έμπαιναν μέσα από τα πολλά και μεγάλα παράθυρά του. Και ο μεγαλοπρεπής Ταξιάρχης, στολισμένος και μοσχομυρισμένος από τα ολόλευκα άνθη της ευλαβείας της Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Κοινότητας, άκουγε τους ύμνους και τα εγκώμια από τους Πατριαρχικούς χορούς και φαινόταν τόσο γλυκύς, χαρούμενος και ευτυχής, ώστε έδινε σε όλους τους εορταστές τη χάρη και την ευλογία του, μέσα από την παλιά ασημένια εικόνα του. Το μεγαλοπρεπές παλάτι του ήταν κατάμεστο από ευλαβείς χριστιανούς, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Ιωάννης Δεμιρτζόγλου, Άρχων Μέγας Ρεφερενδάριος, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Κοινότητος Χαλκηδόνος και Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου, επικεφαλής αντιπροσωπείας μαθητών, Γεώργιος Παπαλιάρης, Πρόεδρος του ΣΥ.Ρ.Κ.Ι. και της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Μπαλίνου κ. Συμεών Σολταρίδης, Παλαιού Μπάνιου κ. Κωνσταντίνος Διακρούσης, Μεσαχώρου κ. Ευστράτιος Δολτσινιάδης, Μπεμπεκίου κ. Παντελεήμων Παναγιωτίδης και Βαφεοχωρίου κ. Χρυσοβαλάντης Τζαβίδης.

Ήταν ασφαλώς σύσσωμη η Εφοροεπιτροπή της Κοινότητας Μεγάλου Ρεύματος υπό την προεδρία της κ. Ντόρας Διακρούση, καθώς επίσης και άλλοι Κοινοτικοί παράγοντες, πολλοί ενορίτες και προσκυνητές από όλη την Πόλη.

Φέτος, επίσης, παρέστησαν μέλη της Αδελφότητος Κωνσταντινουπολιτών Μεγάλου Ρεύματος Βοσπόρου «Ο Ταξιάρχης», τα οποία πήγαν μαζί με συγγενείς και φίλους από την Αθήνα, υπό την ηγεσία της Προέδρου κ. Ευστρατίας Μουζάκα-Αναστασίου. Ο Δήμαρχος Beşiktaş κ. Rıza Akpolat είχε την ευγενή καλοσύνη να στείλει ως αντιπρόσωπό του τον Σύμβουλό του κ. Nurhan Palakoğlu, καθώς επίσης και ένα ωραίο στεφάνι λουλουδιών.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Πατριαρχικός Επίτροπος τέλεσε το καθιερωμένο Τρισάγιο στον τάφο των αοιδίμων Πατριαρχών Σωφρονίου Β´ (1774-1780), Γαβριήλ Δ’ (1780-1785), Κωνσταντίου Β´(1834-1835) και Γρηγορίου ΣΤ’ (1835-1840 καί 1867-1871), οι οποίοι αναπαύονται στον αυλόγυρο του Ι.Ναού του Ταξιάρχη.

Κατόπιν, παρατέθηκε πλούσια δεξίωση στην Κοινοτική Αίθουσα, όπου τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο προσφώνησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας Μεγάλου Ρεύματος, η κ. Ντόρα Διακρούση, Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας, η κ. Λωξάνδρα Δημοπούλου, Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, καθώς επίσης και η κ. Ευστρατία Μουζάκα-Αναστασίου, Πρόεδρος των Μεγαρευμιωτών Αθηνών. Στο τέλος μίλησε ο Σεβασμιώτατος Πατριαρχικός Επίτροπος, ο οποίος διαβίβασε προς όλους τις σεπτές Πατριαρχικές ευχές και την αγία Πατριαρχική ευλογία τού απουσιάζοντος στο εξωτερικό Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου.

Στη συνέχεια οι Μεγαρευμιώτες από την Αθήνα ανέβηκαν στον Προφήτη Ηλία, όπου προσκύνησαν και τρισάγισαν τους προγόνους τους, που αναπαύονται στο Κοιμητήριο. Νωρίς το βραδάκι, τα μέλη της Κοινότητας παρέθεσε στην Αίθουσά της ένα οικογενειακό δείπνο, προς τιμήν των συγχωριανών τους, που μετέβησαν στην Πόλη από την Αθήνα, το οποίο ευλόγησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τράλλεων κ. Βενιαμίν. Κατά την κοπή της τούρτας, για τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες, απηύθυναν σύντομες ευχετήριες προσφωνήσεις ο Θεοφιλέστατος κ. Βενιαμίν, η Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής και ο Πρόεδρος του Σ.Υ.Ρ.Κ.Ι. και του Σταυροδρομίου, ενώ οι τιμώμενοι, δια στόματος της Πρόεδρου των Μεγαρευμιωτών Αθηνών, ευχαρίστησαν για την φιλοξενία και τις εκδηλώσεις αγάπης και τιμής.

Η Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος ευχαριστεί θερμότατα όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση του εορτασμού της ετησίας πανηγύρεώς της και εύχεται διαρκή την προστασία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών σέ όσους τους επικαλούνται και προστρέχουν στη χάρη τους!

Περισσότερες φωτογραφίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια: