e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Αυστραλίας Μακάριος προς νέο Πρεσβύτερο: «Να γίνει η ιερωσύνη σου “Σαμαρειτική”»

«Ο Χριστός δείχνει έλεος και μακροθυμία και συγχωρητικότητα για τις αδυναμίες και τα λάθη και τις πτώσεις μας. Ένα μόνο δεν θα μάς συγχωρήσει∙ την ασπλαχνία και την σκληροκαρδία, το να είμαστε αδιάφοροι απέναντι στον πόνο και την ανάγκη του αδελφού μας».

Λαμβάνοντας αφορμή από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής Η’ Λουκά, στο οποίο παρουσιάζεται η παραβολή του καλού Σαμαρείτη, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος προέτρεψε τον νέο Πρεσβύτερο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, π. Αρμάντο Μανάφη, να αποκτήσει κι εκείνος «σαμαρειτική καρδιά», για να γίνει και η ιερωσύνη του «Σαμαρειτική», δηλαδή «έλαιο και βάλσαμο παρηγοριάς για τους πονεμένους αδελφούς μας».

Ο Σεβασμιώτατος προειδοποίησε τον χειροτονούμενο ότι το συγκεκριμένο έργο δε θα είναι εύκολο, ούτε άκοπο. «Ίσως κινδυνέψεις κι εσύ», του επισήμανε, «από τους ληστές που παραμονεύουν στον δρόμο για την Ιεριχώ, δηλαδή από όσους καραδοκούν έτοιμοι να σε κατηγορήσουν, να σε υπονομεύσουν, να σε συκοφαντήσουν και να προσπαθήσουν να ακυρώσουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα της διακονίας σου. Θα χρειαστεί ακόμα να πληρώσεις τον πανδοχέα, να δαπανήσεις, δηλαδή, τον πολύτιμο προσωπικό σου χρόνο, να θυσιάσεις την ξεκούρασή σου, την αναστροφή με την οικογένειά σου και τους οικείους σου για χάρη του αδελφού σου. Κάποτε, ίσως χρειαστεί να επιστρέψεις στο πανδοχείο για να εξοφλήσεις το εναπομείναν χρέος. Να προσπαθήσεις ξανά και ξανά, δηλαδή, με τον ίδιο άνθρωπο, να πάρεις πάνω σου, πάλιν και πολλάκις, τα δικά του βάρη, να αντέξεις ξανά και ξανά το ίδιο λάθος του, την ίδια πτώση… Όμως, μη σε καταβάλει η δυσκολία του ανηφορικού δρόμου, ούτε οι ληστές που έχουν στήσει την ενέδρα τους, ούτε ο πανδοχέας που ζητάει να πληρωθεί, διότι το έλεος του Θεού είναι πάνω από όλους και από όλα και αν φανείς ίλεως προς τους αδελφούς σου, ο Κύριος θα σε ανταμείψει πλουσιοπάροχα με το δικό του έλεος που είναι άμετρο και δαψιλέστατο χωρίς να φείδεται των ευεργεσιών Του και της Χάριτός Του. Είσελθε λοιπόν στην αγία ιερωσύνη με ανοιχτή καρδιά, χωρίς να φοβάσαι να “σπαταλήσεις” τον εαυτό σου για τους αδελφούς σου και ο Κύριος θα σε ευλογήσει με τρόπους που δεν μπορείς καν να φανταστείς».

Η χειροτονία του Διακόνου π. Αρμάντου σε Πρεσβύτερο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, μνήμη Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος, στην εορτάζουσα τα 50 έτη από την ίδρυσή της Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου, στο Croydon Park της Αδελαΐδος. Στη διπλά χαρμόσυνη για την τοπική Εκκλησία αυτή περίσταση, τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο πλαισίωσαν κατά τη Θεία Λειτουργία οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σινώπης κ. Σιλουανός και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, Αρχιεπισκοπικοί Επίτροποι Αδελαΐδος και Καμπέρας αντιστοίχως, και ο ιερός Κλήρος της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος. Ανάμεσα στο πολυπληθές εκκλησίασμα βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο ομογενής Ομοσπονδιακός Βουλευτής κ. Ευστάθιος Γεωργανάς και συγγενείς και οικείοι του χειροτονούμενου.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε καταλλήλως στον Κλήρο και τον Λαό της Αδελαΐδος για το σημαντικό ορόσημο της 50ης επετείου από της ιδρύσεως της ιστορικής Ι.Μ. Αγίου Νεκταρίου, ενώ παρακάλεσε πατρικά όλους να προσεύχονται για τον νέο Πρεσβύτερο, ώστε ο Θεός να τον χαριτώνει και να τον ενισχύει στο έργο του.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: