e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Ομιλία Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα στην ΙΔ΄ Κυριακή Λουκά


Ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
Jönköping Σουηδίας, 3 Δεκεμβρίου 2023
Πανοσιολογιώτατε π. Σωσίπατρε,
Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί,
        Η ευαγγελική περικοπή της σημερινής Κυριακής αναφέρεται στη θεραπεία του τυφλού της Ιεριχούς. Με ένα παραστατικό και συγκινητικό τρόπο, ο Ευαγγελιστής Λουκάς μάς παρουσιάζει τον τυφλό, να παρακαλεί δυνατά: «Ἰησοῦ, υἱέ Δαβίδ, ἐλέησόν με».
        Όσο κι αν οι διπλανοί του τού συνιστούσαν, να σωπάσει, τόσο αυτός «πολλῷ μᾶλλον ἔκραζεν· υἱέ Δαβίδ, ἐλέησόν με».
        Ο Χριστός, μπροστά σ᾽ αυτή την επίμονη και εκ βάθους καρδιάς επίκληση του τυφλού, «εἶπεν αὐτῷ· ἀνάβλεψον· ἡ πίστις σου σέσωκέ σε».
        Από πολύ νωρίς, η επίκληση αυτή του τυφλού έγινε επίκληση και προσευχή της Εκκλησίας. Είναι, η γνωστή σε όλους μας, ευχή του Ιησού, το «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱέ τοῦ Θεοῦ, ἐλέησόν με»!
        Την προσευχή αυτή της «καρδιάς», γνωστή ως «νοερά προσευχή», έχουν ακατάπαυστα στα χείλη τους οι «Νηπτικοί Πατέρες» της Εκκλησίας, ο χορός δηλαδή των μοναχών και ασκητών.
        Σας μεταφέρω σήμερα τις πνευματικές εμπειρίες για την ευχή, ενός σύγχρονου πνευματικού, Γέροντα Αγιορείτη ασκητή, όπως διασώζονται στο βιβλίο: «Μιά βραδυά στήν ἔρημο τοῦ Ἁγίου Ὄρους»:
        «Η ευχή αυτή καθαρίζει την ψυχή μας, δηλαδή η ακατάπαυστη κραυγή προς το Θεό, το Σωτήρα μας. Στο όνομα του Ιησού βρίσκεται όλη η σωτηρία μας. Εμείς να φωνάζουμε, να έλθει κι Εκείνος ερχόμενος, θα μάς θεραπεύσει. Εμείς, όπως ο περιπεσών στους ληστές, να φωνάζουμε, κι ο καλός Σαμαρείτης θα έρχεται να μάς καθαρίζει τις πληγές και να μάς οδηγεί στο Πανδοχείο, δηλαδή στη θεωρία του φωτός, που πυρπολεί όλο μας το είναι.
        Όταν ο Θεός έρχεται στην καρδιά μας, τότε αυτός νικά το διάβολο και καθαρίζει τα απομεινάρια που έχει αφήσει μέσα μας. Επομένως η νίκη εναντίον του διαβόλου, είναι η νίκη του Χριστού δι’ ημών. Εμείς να κάνουμε το ανθρώπινο, να παρακαλούμε το Χριστό κι Εκείνος θα κάνει το Θεϊκό, θα νικά το διάβολο και θα μάς απαλλάσσει από κάθε μολυσμό σαρκός και πνεύματος.»
        Η «εὐχή τοῦ Ἰησοῦ» αποτελείται από δύο κεντρικά σημεία. Από το δογματικό, μέσα από την αναγνώριση της Θεότητος του Ιησού, αλλά και από το ικετευτικό, μέσα από την παράκληση για τη σωτηρία μας, δηλαδή, συνδέεται η ομολογία της πίστεως στο Θεάνθρωπο Κύριο με την ομολογία της αδυναμίας, να σωθούμε μόνοι μας.
        Σε αυτά τα δύο σημεία στηρίζεται ο αγώνας μας ως χριστιανών. Πίστη στο Θεάνθρωπο και συναίσθηση της αμαρτωλότητός μας. Έτσι, λοιπόν η «ευχή» εκφράζει μέσα σε λίγες λέξεις την όλη προσπάθεια του πιστού και συνοψίζει ολόκληρη τη δογματική διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
        Με τη χάρη του Θεού, πραγματοποίησα μια ακόμη ποιμαντική επίσκεψή μου κοντά σας, συνοδευόμενος από τον π. Σωσίπατρο, ο οποίος διακονεί, ευόρκως και με αφοσίωση, τις λειτουργικές και πνευματικές σας ανάγκες και προετοιμαζόμενοι για τις εορτές της Θείας Επιφανείας και το νέον έτος, εύχομαι να έχετε στη ζωή σας τη χάρη και την ευλογία του σαρκί νηπιάζοντος Κυρίου μας, το δε επί θύραις νέον έτος να είναι ειρηνικό, καρποφόρο, υγιεινό και δημιουργικό για όλους σας και τις οικογένειές σας.
        Χαίρομαι ειλικρινά που βλέπω και πάλι τόσα γνώριμα πρόσωπα, μέλη και φίλους της ενορίας μας ενταύθα.
        Η Ιερά Μητρόπολις, οι Άγιοι Πατέρες και η ελαχιστότης μου, θα εξακολουθούμε, να στηρίζουμε την ενορία σας ηθικά και υλικά και να συνδράμουμε, στα πλαίσια στου εφικτού, σε κάθε πρωτοβουλία που προάγει και συμβάλλει στην πνευματική σας προκοπή και πρόοδο. Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: