e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Εξεδήμησε προς Κύριον ο 51χρονος ιερέας της Ζακύνθου π. Γεώργιος Λαγοπόδης


Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Εξεδήμησε προς Κύριον σήμερα το πρωί, 14.2.2024, ένας καλός άνθρωπος του Θεού, ένας ταπεινός ιερέας Του, ο 51χρονος Πρεσβύτερος Γεώργιος Λαγοπόδης, μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο υπέστη εν ώρα πανηγύρεως, το εσπέρας της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, 5 Ιουνίου 2023, στο Καταστάρι Ζακύνθου.

Ο μακαριστός ιερέας διακρινόταν για την κατά πάντα ταπεινοφροσύνη του, για την άφθιτη και αδιάπτωτη καλοσύνη του προς πάντα άνθρωπο, για την απαράμιλλη αγάπη και υπακοή προς τους ανωτέρους του, για την έντονη λειτουργική ζωή του, τόσο στην Ενορία της ευθύνης του (το Κούκεσι ή Καλλιθέα Ζακύνθου), όσο και στις πλείστες Ενορίες του νησιού, όπου -σημειωτέον- μετέβαινε περπατώντας επί ώρες, επειδή δεν διέθετε αυτοκίνητο

Ο μεταστάς γεννήθηκε στα Χαρτάτα Ζακύνθου, στις 29 Οκτωβρίου 1973, υιός των βιοπαλαιστών Διονυσίου και Μαρίας Λαγοπόδη. Μετά τα εγκύκλια γράμματα κι έχοντας κλίση προς την ιεροσύνη φοίτησε στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Κορίνθου. Νυμφεύτηκε τη Μαριέττα Ξένου από το ορεινό χωριό Έξω Χώρα της Ζακύνθου, απέκτησε δυο κόρες και πρόσφατα έγινε παππούς.

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1995 και Πρεσβύτερος στις 18 Δεκεμβρίου 1997. Και οι δυο χειροτονίες έγιναν από τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο Β΄ (νυν Δωδώνης).

Διακόνησε ευόρκως, με όλο του το είναι, τόσο την Ενορία του Αλυκανά, όσο και την Ενορία του Κούκεσι. Η όλη παρουσία του, απλή και ιεροπρεπής, κήρυττε από μόνη της έναν Χριστό πτωχό και πένητα, ανακουφιστικό εν τη απλότητί Του, δίχως εξάρσεις και μεγαλοστομίες.

Εσχάτως ο Μακαριστός ανέφερε στους Ενορίτες του ότι είχε πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση, στην οποία όμως δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Έτσι κατέληξε στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και -κατά αξιόπιστη μαρτυρία- προτού οδηγηθεί στην εντατική και όντας σε κατάσταση λήθαργου, συχνά-πυκνά έκανε το σημείο του σταυρού, ωσάν να εβίωνε Κάτι το Απροσδιόριστο.

Κλείνοντας αυτό το εξόδιο σημείωμά μας, αποχαιρετάμε τον ταπεινό και πτωχό Παπά-Γιώργη Λαγοπόδη, κρατώντας διδακτικά από αυτόν ότι υπήρξε διά βίου ο ιερέας που εξαρτιόταν υπαρξιακά από την θεία Λειτουργία, φορτιζόταν από την Αγία Τράπεζα (ως οφείλουμε, άλλωστε, οι ιερείς), αρκείτο στα ολίγα ή τα ελάχιστα, χωρίς να ακουσθεί ποτέ ένα κάποιο παράπονο για οτιδήποτε.

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε στον Κύριο της Ζωής και του Θανάτου, τώρα πια, που βρίσκεται ο Παπα-Γιώργης μας στις Πύλες του Ουρανού, να ακούσει από τον Δικαιοκρίτη τα εξής λόγια καταξίωσης στο Αιώνιο: «Εὖ, δοῦλε ἀγαθὲ καὶ πιστέ! ἐπὶ ὀλίγα ἦς πιστός, ἐπὶ πολλῶν σε καταστήσω· εἴσελθε εἰς τὴν χαρὰν τοῦ κυρίου σου»!

Αγαπημένε νθρωπε του Θεού καί πιστέ θεράπον, και οικονόμε των αυτού μυστηρίων, [...], του παναγίου Πνεύματος μυροθήκη", εκεί στον Ουρανό, όπου, όχι οδοιπορώντας πια, αλλά εν ριπή Αγάπης έχεις φθάσει, βάλε στην Πρόθεση τ' Ουρανού κι ένα χαρτάκι με τα δικά μας ονόματα για Ό,τι Εκείνος ξέρει και θέλει για εμάς!


Δεν υπάρχουν σχόλια: