e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Με προσευχή και νηστεία

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή Δ΄ Νηστειών (Ιωάννου της Κλίμακος),  14/4/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Ο ευαγγελιστής Μάρκος παρουσιάζει σήμερα ένα από τα θαύματα του Κυρίου. Ένας απελπισμένος πατέρας φέρνει τον υιό του μπροστά στους Μαθητές και Αποστόλους του Κυρίου για να τον θεραπεύσουν. Παρά τις πολλές προσπάθειές τους, δεν τα κατάφεραν. Την ανακούφιση του δαιμονιζόμενου, αλλά και του απελπισμένου πατέρα, δίνει ο ίδιος ο Κύριο, ο οποίος καθίσταται διώκτης του δαιμονίου και θεραπευτής του πάσχοντος ανθρώπου.

Ο Ιησούς, μες από το θαυμαστό γεγονός που επιτελεί σήμερα, μας παρουσιάζει την οργανική σχέση της προσευχής και της νηστείας και το πώς συνδέονται με το θαύμα. Ο Κύριος, βλέποντας ότι οι Μαθητές Του δεν καταφέρνουν να θεραπεύσουν τον δαιμονιζόμενο άνθρωπο, καταλήγει ότι η απαλλαγή του νέου από τα δαιμόνια προϋποθέτει νηστεία και προσευχή. Νηστεία και προσευχή, όχι μόνο από τον ασθενή ή τους οικείους του, αλλά πρωταρχικά από τους Αποστόλους. Με τον λόγο αυτόν ο Ιησούς αναφέρεται στον διττό κόσμο των ανθρώπων: προσευχή στην ψυχή και νηστεία στο σώμα.

Η νηστεία ως βασικό στοιχείο της πνευματικής ζωής των χριστιανών δεν είναι ένα ασκητικό κατόρθωμα που στοχεύει σε μια πνευματική καταξίωση. Ούτε αποτελεί αυτοσκοπό ή αρετή καθ’ εαυτήν. Είναι όμως ο δρόμος που οδηγεί στην αρετή, μέσω κυρίως του ανοίγματός μας προς τον συνάνθρωπο.

Αγαπητοί μου, η εκκλησιαστική περίοδος που διανύουμε κατά την οποίαν η νηστεία αποτελεί βασικό στοιχείο, πρέπει να κατανοηθεί στην ουσία της, η οποία δεν είναι μια τυπολατρική συνήθεια, αλλά σχετίζεται με το σύνολο της πνευματικής μας ζωής και ιδιαίτερα με την αγάπη και την προσφορά προς τον συνάνθρωπο και κυρίως τον πάσχοντα κατά το πρότυπο του Ιησού Χριστού.

Μακάρι να αξιοποιήσουμε αυτά τα πνευματικά όπλα που μας παρέχει –με σοφία και στοργή- η Εκκλησία μας, με απώτερο στόχο, η μακρά πορεία της προετοιμασίας μας να στεφθεί από τη χαρά της ουσιαστικής συνάντησής μας με τον Αναστημένο! Αμήν!


Δεν υπάρχουν σχόλια: