e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

84α γενέθλια του Οικουμενικού Πατριάρχη – Έτη πολλά και ευλογημένα, Παναγιώτατε!

Η 29η Φεβρουαρίου εμφανίζεται στα ημερολόγια μία φορά κάθε τέσσερα έτη. Μία τέτοια «σπάνια» ημέρα, το έτος 1940, εγεννήθη ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που συνιστά μία σπουδαία και όντως σπάνια εκκλησιαστική προσωπικότητα.

Ο Παναγιώτατος είδε για πρώτη φορά το φως του ηλίου στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι της Ίμβρου. Γονείς του, οι αείμνηστοι Χρήστος και Μερόπη Αρχοντώνη. Τον βάπτισαν Δημήτριο και τον ανέθρεψαν εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου.

Από νεαρά ηλικία, διακονούσε στην ιερουργία του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας τον εφημέριο του χωριού του, τον αείμνηστο π. Αστέριο, ακολουθώντας τον κατά πόδας στις εκκλησίες και τα εξωκλήσια του νησιού. Με τη βοήθεια του πνευματικού του πατρός, Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος, σπούδασε την ιερά επιστήμη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Όταν έφθασε στην ηλικία των 21 ετών, είχε ήδη αποφασίσει ότι θα αφιερωνόταν στην ιερωσύνη και ότι στο υπόλοιπο της ζωής του θα εκδαπανούσε καθημερινώς τον εαυτό του υπέρ της Εκκλησίας.

Τούτο πράττει επί 63 ολόκληρα έτη – δηλαδή τα τρία τέταρτα, ακριβώς, της έως τώρα ζωής και υπάρξεώς του – με σημαντικότερους σταθμούς αυτής της ευλογημένης πορείας, τις ακόλουθες χρονολογίες:

1961: Εις διάκονον χειροτονία, υπό του τότε Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, μετέπειτα Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνα Χατζή. 

1969: Εις πρεσβύτερον χειροτονία και χειροθεσία σε Αρχιμανδρίτη, υπό του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα.

1972: Ανάληψη καθηκόντων Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, παρά τω Οικουμενικώ Πατριάρχη Δημητρίω.

1973: Προαγωγή σε Μητροπολίτη Φιλαδελφείας.

1990: Εκλογή ως Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος.

1991: Εκλογή ως Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη.

Τα τελευταία 32 και πλέον έτη, ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος λαμπρύνει και κοσμεί τον Οικουμενικό Θρόνο, ιστάμενος στο μαρτυρικό Φανάρι σα στύλος αγάπης, ενότητος και ελπίδος για τον Ορθόδοξο κόσμο. Επιπροσθέτως, ως προσωπικότητα με διεθνές κύρος και αναγνώριση, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη του ρόλου του σεπτού της Ορθοδοξίας Κέντρου σε όλη την οικουμένη.

Κατά τη σημερινή ευφρόσυνη περίσταση των σεπτών γενεθλίων του, ευχόμαστε ολοκαρδίως στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη να έχει πολλά ακόμη έτη, υγιεινά και καλλίκαρπα, και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για τις πρόσφατες αποφάσεις του μετά της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, υπέρ της Αρχιεπισκοπής μας, να συσταθεί Επαρχιακή Σύνοδος και χωρεπίσκοποι στην τοπική μας Εκκλησία. Καταθέτουμε, παράλληλα, την υιική μας αγάπη και τον απόλυτο σεβασμό μας προς το πρόσωπό του, καθώς επίσης τα αισθήματα χαράς και προσμονής όλου του χριστεπωνύμου πληρώματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για την επικείμενη Αποστολική Επίσκεψή του στην πέμπτη ήπειρο, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Εις έτη πολλά και ευλογημένα, Παναγιώτατε!

Εκ της συντακτικής ομάδος του «Βήματος» της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: