e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Έξω από τις καρδιές μας ο δαίμονας της ύλης

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακής   E΄  Ματθαίου

9 Ιουλίου 2023

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Μεγάλη τραγωδία και επίγεια κόλαση βίωναν οι δύο δαιμονισμένοι της χώρας των Γεργεσηνών. Υπέφεραν οι ίδιοι φρικτά, έσχιζαν τα ρούχα τους, κακοποιούσαν τους εαυτούς τους, κραύγαζαν τρομερά και αποτελούσαν το φόβητρο των ανθρώπων. Ουδείς τολμούσε να τους πλησιάσει, γιατί ήταν ανεξέλεγκτοι και επικίνδυνοι. Το πνεύμα το κακό της μισανθρωπίας και του σκότους που τους είχε καταλάβει, τους οδηγούσε όπου και όπως αυτό ήθελε. Εξασκούσε πάνω τους τρομακτική δύναμη, ανίκητη για τα ανθρώπινα μέτρα. Όχι όμως ανίκητη για την Χάρη του Θεού και την δύναμη του Θεανθρώπου.

Βλέποντας τον Κύριο τα δαιμόνια άρχισαν να τρέμουν και ένιωθαν να συντρίβονται από την Χάρη Του και το φως της Θεότητας.

Και εκεί που πριν τα πονηρά πνεύματα ένιωθαν παντοδυναμία, τώρα η κάθε δύναμη και αυτοπεποίθηση τα εγκατέλειπε και άρχισαν να εκλιπαρούν τον Ιησού να τα λυπηθεί. Τότε ο Κύριος τα διέταξε να εισέλθουν σε μια αγέλη χοίρων που έβοσκε εκεί κοντά, οδηγώντας στην κατακρήμνιση και το πνιγμό. Τότε όμως αποκαλύφθηκε και μια σκληρή ακόμα αλήθεια για τους ανθρώπους με διαχρονική, δυστυχώς, ισχύ και αξία. Ότι ο δαίμονας, ο άρχων του σκότους είναι πολύ πιο άκακος και πιο αδύναμος από τον δαίμονα του συμφέροντος της ύλης και του κέρδους. Εξάλλου, έτσι κι αλλιώς, ο ένας είναι η αιτία και η πηγή του άλλου.

Οι παράνομοι χοιροβοσκοί που είδαν την αμαρτωλή περιουσία τους να χάνεται στην λίμνη Τιβεριάδα, θύμωσαν και γέμισαν κακία και εκδικητικότητα, αντί να μετανοήσουν πικρά. Δεν επωφελήθηκαν από τον παιδαγωγικό χαρακτήρα, που είχε η τιμωρία τους, αλλά σκληρύνθηκαν ακόμα περισσότερο ξεσηκώνοντας τους κατοίκους της περιοχής κατά του Ιησού.  

Αν θέλουμε, λοιπόν, να λεγόμαστε πραγματικοί Χριστιανοί, ας αποβάλουμε τον δαίμονα του συμφέροντος και της ύλης από τις καρδιές μας. Διότι διαφορετικά θα γίνουμε βρωμερότεροι από τους χοίρους, στους οποίους μπήκαν τα δαιμόνια, αφού ο Κύριος τα εξέβαλε από τους ανθρώπους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: