e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Germiston, Johannesburg: Η πανήγυρις του Ναού Τιμίου Προδρόμου


Σήμερα, Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024  στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου της ελληνικής κοινότητας Germiston της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, όπως κάθε χρόνο μια εβδομάδα μετά την εορτή των Θεοφανίων, παραδοσιακά πραγματοποιήθηκε η πανήγυρις της ομώνυμης κοινότητας στο Johannesburg. Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Νικόδημος.

Ο Θεοφ. κ. Νικόδημος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε, στο πρόσωπο του  Τιμίου Προδρόμου, στην έννοια και την αξία της μετάνοιας, η οποία είναι το διαχρονικό κάλεσμα της Εκκλησίας προς τον κάθε άνθρωπο.

«Όταν ο Χριστός μάς καλεί σε μετάνοια αυτό που θέλει είναι να αποκτήσουμε έναν μόνιμο πόθο για να ενωθούμε μαζί Του, να βγούμε από τα ασφυκτικά όρια του εγωισμού μας και να παραδοθούμε στον απέραντο χώρο της αγάπης του Θεού. Όλα  αυτά, αδελφοί μου, δεν είναι εύκολα, γι’ αυτό λέμε ότι η μετάνοια είναι μια διαρκής πνευματική εργασία του ανθρώπου, είναι ένας αδιάκοπος αγώνας. Να μη ξεχνάμε, όμως, ότι η μετάνοια δεν είναι κατόρθωμά μας, αλλά δωρεά του ίδιου του Θεού που μπορεί να μας τη δωρίσει ακριβώς γιατί «ήγγικεν η Βασιλεία των Ουρανών», αφού ο Χριστός έχει έρθει και μπορεί να μας προσφέρει την κοινωνία της αγάπης Του».

Στο τέλος του κηρύγματος ο προεστός Επίσκοπος μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, καθώς επίσης και του οικείου ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνού, με του οποίου την ευλογία τέλεσε την σημερινή πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Πριν από το πέρας της Θείας Λειτουργία τελέστηκε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού π. Γερασίμου, εφημερίου της τοπικής κοινότητας, ο οποίος επί σειρά ετών υπήρξε η ψυχή της ενορίας του Τιμίου Προδρόμου και του οποίου το έργο θα μείνει και θα μαρτυρεί την παρουσία του στην κοινότητα.

Μετά την Ευχαριστιακή Σύναξη, στην αίθουσα του Ι. Ναού, πραγματοποιήθηκε η ευλόγηση της βασιλόπιτας της κοινότητας και παρατέθηκε επίσημο γεύμα, πλαισιωμένο από εκδηλώσεις και παραδοσιακούς χορούς. 

Ο Θεοφιλέστατος  με έκδηλη χαρά από την παρουσία του κόσμου, τους προέτρεψε να παραμείνουν σταθεροί και ακλόνητοι στις αρχές και αξίες της Ορθοδόξου Χριστιανικής ζωής, τονίζοντας παράλληλα την αξία της ενσυνείδητης συμμετοχής στα μυστήρια της Αγίας μας Εκκλησίας.

Η σκέψη μας και η προσευχή μας καθημερινά είναι πώς να οδηγήσουμε περισσότερους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, προς τον εν Χριστώ φωτισμό. Δίνουμε καθημερινά την μαρτυρία Ιησού Χριστού, όπου προσφέρουμε τα πάντα, όλα προς δόξα Θεού και μόνο. Έτσι, ολοκληρώνεται το αποστολικό έργο και αποκαλύπτεται ο Θεός στον κάθε άνθρωπο.

Μετέφερε τις ευχές του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, του ιεραποστόλου Πατριάρχου Θεοδώρου, ο οποίος γίνεται θυσία  για το Ποίμνιό του, με φιλανθρωπία, στοργή, ειλικρινή αγάπη και στήριξη προς τις χιλιάδες απόρων οικογενειών, τους πολυτέκνους, τους ανέργους, τους γέροντες και τη νεότητα που υπεραγαπά και αποτελεί γι’ αυτόν προτεραιότητα.












Δεν υπάρχουν σχόλια: